10 REGLER FOR RIGTIG BØRNEOPDRAGELSE

Børn vokser op af sig selv – det eneste spørgsmål er hvordan. Forældre oplever dagligt, at rigtig børneopdragelse ikke er let. Der er ingen generel opskrift der hjælper børn med at vokse til afbalancerede, sociale og kompetente personligheder. De følgende 10 regler for opdragelse af børn kan give forældre forslag og vejledning.

Børneopdragelse og læring – Køb læringsmaterialer, skoletasker og penalhus billigt her

At opdrage børn er ikke barnemad, men der er små retningslinjer

1. GIV DIT BARN TID

Find balancen mellem opmuntrende og overvældende: Børn har brug for fri, ikke planlagt tid til at udvikle sig. Gymnastik på mandage, tidlig engelsk på tirsdage, kor på fredage – dette er hverdagen for mange førskolebørn. Hvad der menes i gode hensigter, overvælder mange børn. Du har brug for tid til at blive kreativ selv og ikke gøre noget. De bedste ideer opstår ofte af kedsomhed.

2. IKKE ALLE BØRN ER ENS

Udviklingen af et barn kan kun påvirkes i begrænset omfang udefra: Selvfølgelig kan du udfordre dit barn mentalt ved at bruge en masse tid på det og købe egnet legetøj og pædagogisk materiale. Ikke desto mindre vil dine børn ikke lære at gå eller tale hurtigere. Motorisk udvikling følger især en slags intern tidsplan, der er forskelligt for hvert barn.

3. VÆR OPMÆRKSOM PÅ DIN TILPASNING TIL ANDRE

Stol på din intuition: Eksperttips, uddannelsesrådgivning og forskellige børnesyn presser forældre til at være nødt til at imødekomme alle hverdagens krav. Det kan belaste familier. Befri dig derfor fra andres overdrevne forventninger, og stol på din magefølelse. Er dit barn stadig ikke i stand til at tale i en alder af to? Ligegyldigt! Det kan være bedre end sine kammerater på andre udviklingsområder.

4. SØRG FOR AT BESKYTTE DIT BARN MOD OVERDREVEN FORBRUG AF MEDIER

Brug af digitale medier er en del af hverdagen i mange familier. Men konsekvenserne for børn undervurderes stadig. Selv mange programmer og spil designet til børn overvælder de små, og de har problemer med at behandle, hvad de ser. Dette kan have en varig indvirkning på social og følelsesmæssig udvikling – i negativ forstand. Lad aldrig dit barn være alene foran fjernsynet: Fjernsynet er ikke en babysitter.

10 gyldne regler om børneopdragelse. Bliv klogere på børneopdragelse og læs om den rigtige børneopdragelse.
Børns brug af digitale medier må ikke stå i vejen for barnets motoriske og sanselige udvikling. Alt med måde. Hvis dit barn er aktivt i hverdagen er digitale medier ikke skadelige. Du må overveje et sundt medieforbrug for dit barn. En skærm er ingen babysitter.

5. PLANLÆG TIDSRESSOURCER I HEKTISK HVERDAG

Spis sammen, tal sammen, vær doven sammen – i en hektisk hverdag er der ofte lidt tid til rolige familieaktiviteter. Du skal modvirke dette, da dette styrker følelsen af samvær i familien og dine børn føler sig trygge og afslappede.

Læs også: Råd til køb af en god taske. Køb en lædertaske eller messengerbag til dit arbejde!

6. UDSKIFT STRAFFE MED LOGISKE KONSEKVENSER

Ofte er der ingen forståelig forbindelse mellem en straf og barnets “lovovertrædelse”. Det giver ingen mening at straffe f.eks. sen fremmøde eller anden overtrædelse med et tv-forbud. Barnet kan ikke forstå sådanne sanktioner, og det er vanskeligt for dem at acceptere dem.

7. RITUALER GIVER BØRN SIKKERHED

Tilbagevendende ritualer er vigtige for børn, fordi de giver dem orientering og strukturerer hverdagen. De hjælper også familier med at styrke følelsen af ​​samvær. Faste ritualer før sengetiden hjælper børn til bedre at behandle begivenhederne på dagen og falde i søvn hurtigere.

8. RIGTIG BØRNEOPDRAGELSE MED KÆRLIG KONSISTENS

Børn har brug for regler og kræver altid, at de får vist grænser. Det betyder ikke, at du ikke kan gå på kompromis. Du gør dog ikke dig selv og dit barn en tjeneste, hvis du viser dig selv for kompatibel – børn, der altid får deres vilje, vil før eller senere støde på problemer i skolen og i samfundet.

9. FORÆLDRE BØR VÆRE ROLLEMODELLER

Selvfølgelig behøver du ikke at gøre som om. Ikke desto mindre skal du altid være opmærksom på, at du har en vigtig rollemodelfunktion for dit barn – både i negativ og positiv forstand. Når børneopdragelse sker inden i barnet, må barnet kunne spejle sig i en rollemodel.

Læs også: Artikler om pædagogik, faglig læring og børn og familie her!

10. ACCEPTER DIT BARN SOM DET ER

Der vil altid være faser, hvor du ikke forstår dit barn, eller hvor der opstår tvister og konflikter. Det er normalt. Ikke desto mindre skal du altid behandle din søn eller datter med påskønnelse, anerkendelse og signalere, at du elsker dit barn. Sådan føles det accepteret, styrket og kan bedre overvinde personlige kriser, selv i voksen alder.

Denne artikel er skrevet af Torben Schmidt og sponseret af Laerershoppen.dk