Fra betalingsmiddel til mode accessories

Man skal ikke andet en få hundrede år tilbage i tiden, før at fjer, smykker og perler mm. var et accepteret betalingsmiddel i det meste af verdenen. Det var selvfølgelig før den tid, hvor hvert land havde deres egen valuta, og hvor afregningen skete i disse.
Godt har guld og andre ædelmetaler været de foretrukne betalingsmidler i vesten i mange hundrede år, men udenfor den etablerede / industrielle vesten, der byttede man natur ressourcer.
Indianerne er et af de folk, som er mest kendt for deres bytning af naturressourcer. De byttede fjer, smykker, perler, pelse, skind, blomster, tørrede blomster, frugter, grene / pinde, dyre skeletter osv. Hver varer havde ikke en forud bestemt handels kurs. Nej man forhandlede og byttede, når begge parter var enige om en handel.

Smykker og perler var både hos indianerne, men også i resten af verden meget attraktive betalingsmidler/bytte varer. På grund af de store kulturelle forskelle samt klimaforskelle, så var der enorm stor forskel på f.eks smykkernes design og materialerne. Vikingerne betalte f.eks med rav, mens de fik marmor kugler og andet retur fra syden. Dertil kom de meget attraktive perler fra muslinger, som var i høj kurs, ligesom de er i dag.

Der er sket en kæmpe udvikling igennem tiden, hvor smykker er gået fra at være et betalingsmiddel, til idag at være en af de vigtigste mode accessories hos både piger, drenge, mænd og kvinder. Godt nok var smykker før i tiden, også en pynte genstand, som man brugte ved særlige lejligheder, men overordnet var de status symboler på rigdom. Da man ikke gjorde rigdom op i kroner og øre, så var de velhavende nødtil at iføre sig luksuriøse smykker og genstande, som den almene borger ikke havde.
Se f.eks bare på inkariget, hvor Inkaen havde alt i guld. Godt nok var guld ikke et betalingsmiddel i det samfund, men det var stadigvæk et bevis på overmenneskelighed og guddommelighed. Den normale inkaborger levede et normalt liv, hvor de tilbad Inkaen. De havde ingen guldbeholdninger af betydning, da det hele tilfaldt Inkaen, som var overhovedet i samfundet.

Idag har smykker lidt den samme værdi. De mennesker som har mange penge, de ejer f.eks et Rolex ur. Et status symbol på rigdom, men samtidig et smykke, som pynter på armen.
Men normale smykker har idag ingen status symbol. De er mere et mode symbol på, om man er med på den nyeste mode, og følger strømmene i samfundet. Faktisk er smykker blevet en basis ting på lige vilkår med alt andet beklædning. Dog er smykkerne prikken over i´et, og gør at man har det perfekte look. Og det er faktisk imponerende, hvor meget forandring et par øreringe, en halskæde og et armbånd kan give.

Betalingsmiddel, status symbol eller bare mode accessories ja så er smykker blevet en vigtig del af mode verdenen.