Så dit barn ønsker at gå på efterskole?

Har dit barn et ønske om at gå på efterskole? Så er det om at hive op i bukserne, for det bliver helt sikkert hårdt, første gang dit barn flytter hjemmefra for første gang.

Det kan være en ganske stor omvæltning for dit barn at vænne sig til et liv blandt mange andre unge mennesker. Mange oplever hjemve. Det skal i ikke fokusere på. Giv dit barn plads til at falde til ro. Mange gange tager det faktisk flere uger, førend han/hun føler sig godt tilpas og fået tilskaffet sig nogle begyndende venskaber.

Det er dog også en stor omvæltning for jer forældre. Man vil gerne stå som skjoldet for sit barn og tage imod alt det, der sårer dem. Fra den første opringning med gråd i stemmen med et ønske om at komme hjem igen. Der bliver du sat på prøve for første gang. Den lette løsning vil naturligvis være, at du sidder dig i din bil og kører afsted for at hjælpe. Det vil dog være den største bjørnetjeneste, som du kan byde dit barn.

Det er ikke din kamp at sørge for dit barn kommer godt ind i efterskolelivet. Det er for skolen og dit barn at overkomme sammen. Du skal se dig selv som en tilskuder, der står på sidelinjen og hepper med alle dine lungers kræfter, på at dit barn overkommer sine forhindringer. Der er tale om en tillid, der skal vises til skolen og dit barn. Vær sikker på, at hvis skolen føler at barnet drukner, så er I de første der får besked. Lad dog lige barnet lære at svømme først.

Mange laver en lille aftale om, at hver aften ringe I ved, for at få status og høre om dagens gang. Især i den første tid. Der er altså overhovedet ingen grund til at give efter for eventuel hjemvé.

Giv efterskolelivet en chance, det tager et stykke tid for mange elever.

8 gode råd, som sikrer den bedste start

  1. Sms og opkald er kun i nødstilfælde.
  2. Problemer overvindes som var det en udfordring og udfordringerne løses på skolen. Dit job er at lytte og være forstående.
  3. Giv ikke efter for startvanskeligheder – det tager tid at tilpasse sig.
  4. Er der særlige hensyn, så fortæl det til skolen. De skal nok sørge for at holde et ekstra øje.
  5. Tal med dit barn i weekenderne og følg med i livet på efterskolen. Der afholdes mange arrangementer. Deltag på bedste vis, og støt derved dit barn. Det er også en fantastisk mulighed for at få lidt indblik i skolens rammer.
  6. Mød op på efterskolernes dag eller efterskolernes aften. Det er den bedste chance du/I har, for at lære skolen, lærerne og livet på efterskolen at kende.
  7. Vær’ forberet på at dit barn forandrer sig og bliver mere selvstændig.
  8. Du er med på sidelinjen i et år. Accepter og værdsæt det! Du får et barn tilbage, som forstår, hvordan samvær udvikles og hvilken betydning selvstændighed faktisk har.