Deleøkonomi i al slags vejr

0

Scenarie: Man har en paraply. Måske har man endda været ude og investere i en paraply af god kvalitet, for at den skal kunne holde flere år, men det er ikke altid tilfældet at man har paraplyen med sig, når man ender med at blive fanget ude i regnen. Eller måske er det modsatte tilfældet: Man slæber sin paraply med sig rundt i byen, for at være på den sikre side, hvis nu der skulle ske at komme regn – for så slet ikke at få den brugt. I de tilfælde kan man næsten irritere sig over bøvlet og besværet når man kommer hjem igen – for hvorfor var det nu lige, at man slæbte den paraply med til at starte med?!

Lyder det bekendt?

Deleøkonomi og deleparaplyer

Vidste du godt, at der årligt produceres 900 millioner paraplyer? Mange af disse laves i meget ringe kvalitet, og må derfor kasseres efter få ganges brug. Det er ikke særlig bæredygtigt, og er i det hele taget unødig produktion, da det ikke er alle, der har brug for at have en paraply i brug hver dag, hele året.

Bæredygtighed er i den grad blevet sat på dagsordenen over de seneste 10 år, og der dukker sjældent et nyt initiativ op uden at det har et bæredygtigt afsæt. Verden bliver mere og mere opmærksom på, at der skal ske noget drastisk ved forbrugskulturen og masseproduktion på verdensplan.

Her kommer deleøkonomien ind i billedet. Der bliver på verdensplan delt mere end nogensinde før, og mentaliteten omkring deleøkonomi er i den grad blevet omfavnet af befolkningen. Folk deler alt fra biler, huse/lejligheder, personlige kompetencer mv., og det forekommer derfor helt normalt at vi nedskalerer vores ejendomme og i stedet låner og lejer de services som vi har brug for. Så hvorfor ikke deles om paraplyerne i regnvejret?

Lige når du har brug for det

Den mere bæredygtige strategi, når det gælder paraplyer, vil være at man skruer produktionen af paraplyer gevaldigt ned, og at forbruget af paraplyer kan begrænses til de tidspunkter og situationer, hvor det rent faktisk er nødvendigt. Således kommer deleøkonomien i spil. En løsning på dette er nemlig, hvis der rundt i byrummet befinder sig paraplystandere, hvor man nemt og bekvemt kan låne og leje paraplyer, når behovet er der. Disse paraplyer skal således produceres i en holdbar kvalitet, således at paraplyerne kan holde til at gå på skift og blive lejet flere gange.

De danske frontløbere bag denne ide er virksomheden Dripdrop, som netop har udviklet deleparaplystandere, som er placeret rundt omkring i byer, som f.eks. Aarhus. Her kan du f.eks. låne en paraply i Salling, og aflevere den igen ved Street Food eller mange andre steder rundt omkring. Det hele foregår nemt via en app, og i løbet af få sekunder kan du begive dig videre rundt i byen i ly for regnen.

Stort globalt potentiale

Kunne det ikke være smart, hvis man, uanset by eller land, har mulighed for at låne en paraply, når det er et aktuelt behov? At deleparaplystandere er en fast del af eksempelvis bus- og togstationer, indkøbscentre, hoteller, restauranter, biografer mv.? Det vil både være gavnligt for brugerne, men også for de steder, som har sådan en stander stående. Ikke blot vil det potentielt set skabe flere besøg, fordi paraplybrugerne via app’en kan se hvor den nærmeste stander er, således at de enten kan hente eller aflevere en paraply. Det yder samtidig en service som kunder og brugere er meget taknemmelige for når regnen siler ned.

Så næste gang du står og overvejer om du skulle investere i en paraply, så undersøg om der er deleparaplyer nær dig, og overvej om ikke det er både det bedre, nemmere og mere belejlige alternativ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.