Marmelade og syltetøj – en klassiker i det danske hjem

Marmelade og syltetøj er noget vi ikke kan undvære i de danske hjem. Det har været en del af vores opvækst, og det vil med stor sandsynlighed også være en del af vores børns opvækst.

I takt med at der bliver solgt mere marmelade og syltetøj er der også kommet mange flere producenter til. I dag er det muligt at få marmelade som er fremstillet på Bornholm, i Skagen og andre dele af Danmark – det er kun fantasien der sætter grænsen.

Derudover er det også muligt at lave sit eget marmelade nemt og simpelt. Det ses dog ikke så meget mere, og det hjemmelavede marmelade der bliver lavet er oftest familier som bor på gårde og andre steder hvor man følger de gamle danske traditioner.

Hvis man er på udkig efter produkter som minder meget om marmelade og syltetøj kan vi også nævne gele og frugtgrød. Begge produkter fremstilles næsten på samme måde, men spises i forskellige anledninger.

Er der forskel på marmelade og syltetøj?

Mange danskere har stillet dette spørgsmål – er der rent faktisk forskel på marmelade og syltetøj? Og hvis ja, hvad er forskellen så? Svaret er selvfølgelig simpelt for den person som kender til marmelade og syltetøj – ja, der er en forskel.

Hvorvidt denne forskel er stor, er noget man bør gøre op med sig selv. Har man en god smagssans vil man sagtens kunne smage forskel, men tænker man ikke over det vil man ikke kunne smage forskel på marmelade og syltetøj.

Syltetøj er typisk bær eller frugtstykker som er blevet lavet i en sukkerlage. Bærrene og frugten er på intet tidspunkt blevet kogt ud, og hvis man skal lave hjemmelavet marmelade anbefales det at man kun bruger økologiske produkter, da dette er sundere for jeres mave.

Marmelade derimod er mere tyktflydende. De bær og det frugt som er blevet brugt er blevet kogt helt ud, da det skal kunne smøres på brødet – og forblive på brødet. Man må ligeledes gerne bruge beskadiget bær når det kommer til marmelade, hvilket man helst skal undgå når det kommer til syltetøj.

Man kan dog ikke benægte at marmelade og syltetøj minder meget om hinanden. De kan nemlig begge laves af de samme bær og frugter, og det kan smage lige så godt – selvom man selvfølgelig har sine egne favoritter.

Hjemmelavet marmelade og syltetøj

På et tidspunkt i sit liv har næsten alle fået den gode idé at lave hjemmelavet marmelade eller syltetøj, helt ligesom at ens mor eller ens mormor gjorde. Det er da også en god idé at kunne lave marmelade eller syltetøj selv.

Til at starte med er det meget billigere end hvis du skulle købe det i dit lokale supermarked. Det er dog noget mere tidskrævende, hvilket gør at man skal kunne lide at arbejde i et køkken. Hvis man bare synes det er noget træls noget som skal overstås vil det også kunne mærkes på smagen.

Der findes desuden mange opskrifter på hjemmelavet syltetøj og marmelade i Danmark, ligesom at du også kan finde de mange forskellige opskrifter i forskellige madlavningsbøger. Det er helt op til dig selv.

Hvis det er noget du godt kunne tænke dig at tjene lidt håndører på, kan du være heldig at sælge det til en lokal købmand. En købmand elsker nemlig at handle med lokale leverandører, da det oftest er varer som han kan sælge hurtigere og til en højere pris end marmelade der er lavet på en fabrik.

Hvis du gerne vil købe hjemmelavet marmelade eller syltetøj gøres dette typisk også hos en købmand, netop på grund af ovenstående påstand. Nogle personer gør dog lidt mere ud af deres hjemmelavede marmelade og syltetøj og har derfor en hjemmeside hvor du kan købe deres produkter.

Når du handler over en webshop er der også andre fede fordele som du kan benytte dig af.