Christian Betting: Dubais sorte olie bliver til grøn energi

Dubai bevæger sig mod grønnere tider

0

Dubai er kendt for spektakulære bygninger, imiterede øer og store olieproduktion. Men Ørkenstaten vil i fremtiden profilere sig på grøn og vedvarende energi, fortæller Christian Betting, der er administrerende direktør i Lighthouse Energy DMCC.  Dubais statslige elselskab har investeret over én milliard dollar i et solenergiprojekt, der skal genere strøm til Dubais indbyggere. Projektet skal stå færdigt i 2021, men det er usikkert, om projektet overhovedet bliver søsat, lyder det fra kritiske røster.

 

Dubai satser stort på alternative energiformer, fortæller Christian Betting

Sheik Mohammed bib Rashid Al Maktoum, der er Emiren i Dubai, har et brændende ønske om at gøre Dubai til den smarteste by i verden. Den skal være førende inden for flere områder, og en grøn elproduktion skal hjælpe med at brande Ørkenstaten.

Mohammed bib Rashid Al Maktoum er derfor i gang med at opføre en solcellepark, der får en maksimal effekt på 1054 MWdc, hvilket gør den til verdens største solcellepark mål på effekt. Ifølge en undersøgelse foretaget af entreprenørselskabet ACCIONA vil solcelleanlægget producere nok energi til at nedjustere CO2-udslippet med 1.4 millioner ton. Det er et signal om, at det ikke blot er varm luft fra Dubais side af.

Med solcelleparken, der strækker sig over 17 kvadratkilometer, viser Dubai, at de er seriøse i deres investering i grøn og vedvarende elproduktion. Det kan meget vel være startskuddet til en generation af elproduktion i Mellemøsten”, fortæller Christian Betting.

Og med de seneste par års dyk i oliepriserne kan han meget vel have ret i, at der skal tænkes i alternative baner – eller energiformer. Selvom olieprisen har oplevet en stigning i 2018, viser de seneste års tal, at det prisen med al sandsynlighed vil falde igen.

oliepriser

Christian Betting fortæller, at stigende oliepriser ikke er en grund til at gå væk fra solcelleenergi.

Prisen på olie vil falde og stige, det har den altid gjort. Men sikkert er, at Mellemøsten og især Dubai har mere end 300 solrige dage om året. Man misser en enorm økonomisk gevinst ved ikke at fokusere på solenergi. Det er en meget lavt hængende frugt”, fortæller Christian Betting og fortsætter ”Derudover er vedligeholdelsesomkostningerne for solcelleanlæg meget lav i disse områder. Opstartsfasen koster en smule, men når først alt er på plads, kan virksomheder spare op til 15 % på deres elregning om året”, afslutter Christian Betting.

Kritiske røster lurer om hjørnet

Ikke alle deler Christian Bettings optimisme. Solenergi er nemlig dyrt at opbevare og skal således bruges med det samme, lyder det fra Finans.dk. En analyse fra Bloomberg New Energy Finance peger på, at solcelleanlæg kan bliver overhalet af solvarmeanlæg, som har bedre forudsætninger for at ”gemme” på energien. Kritikpunktet kommer dog til kort, da selvsamme analyse peger på, at prisen på batterier falder med al sandsynlighed, hvilket vil gøre det mere attraktivt at benytte solceller frem for solvarmeanlæg. Den afgørende faktor for solcelleanlæggets succes kan koges ned til, om man kan opbevare den attraktive solenergi og derved spare penge og hjælpe miljøet.

 

Dubai presser prisen på solenergi til verdens laveste

Dubai er nu det sted i verden, hvor det er billigst at producere solenergi, fortæller Christian Betting.

Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, premierminister i Dubai, er ikke alene i gang med at bygge verdens største solenergipark i verden, han har også sat priserne til at være lavere end noget andet sted.

Det vidner om hans dedikation til projektet og til grøn energi i det hele taget, fortæller Christian Betting, der er meget begejstret over den nye solcellepark. Det 700MW projekt repræsenterer den 4. fase i en ekstraordinær solpark i Dubai.Christian Betting fortæller, at Mohammad Bin Rashid Al Maktoum ambition er, at 75 % af Dubais energi skal være ”rent” inden 2050.

Ifølge DEWA (Dubais nationale elektricitet- og vandselskab) er omkostningen for at bruge en kilowatt pr. time 7.3 amerikanske cents (ca. 4,5 krone).

”Vi vil fortsat arbejde for at skabe samfundsgivende projekter, der hjælper vores folk. Ren og genanvendelig energi er nøglen til en bæredygtig udvikling”, fortæller Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum til Gulf News.

Christian betting fortæller, at projektet forventes at tilføre ren energi til hele 270.000 husstande i Dubai. Det er estimeret til at reducere CO2-emissioner med 1.4 millioner ton.

Fakta om projektet:

  • Tårnet bliver 260 meter højt
  • 000 husstande vil drage nytte af solparken
  • 3 amerikanske cents koster en enhed af elektricitet

Christian Betting_Solcellepark i Dubai1

Christian Betting fortæller, at der er blevet investereret hele 13.6 milliarder dollars i projektet. Det er et – hvis ikke det største – solparksprojekt i verden, beretter Christian Betting, der er meget glad for at være en del af Dubais grønne fremtid.

”jeg nyder livet i Dubai. Her er alt, hvad man kunne ønske sig, og så er der store ambitioner på vegne af hele verden. Det er en god fortælling, jeg gerne vil bidrage til”, afslutter Christian Betting.

 

Læs mere om Christian Betting på

Christianbetting.dk

LinkedIn

Leave A Reply

Your email address will not be published.