Børnefødselsdagen

En kort guide til den perfekte børnefødselsdag

Børnefødselsdage skal selvfølgelig fejres, og det behøver ikke være hverken dyrt eller besværligt, at fejre ens kære børn. Her får du simple tips til mad, tema, lege til en god børnefødselsdag.

Børnefødselsdag – Tema & invitationskort?

Hvis du gerne vil finde et tema til børnefødselsdagen, da kan det være svært at finde på ét, som passer alle aldre og begge køn. Men du går nok ikke helt galt i byen med et f.eks. cirkustema, piratfest tema eller lignende. Du kan finde mange flere børnefødselsdags temaer og lege på nettet. Når du har fundet dit tema, da kan du bygge invitationen op omkring dette, gerne i samarbejde med dit barn. Du kan ofte også finde skabeloner af invitationskort til børnefødselsdagen på nettet.

Børnefødselsdag – Hvad skal vi spise?

Du vil måske gerne have lidt sjovt, lækkert og indbydende mad til ungerne, når de kommer forbi til børnefødselsdag. Men omvendt er det nok de færreste, som gider at stå og lave mad i flere timer, når børnene med sikkerhed ikke bruger hele fødselsdagen på at sidde stille omkring spisebordet. Forbered eventuelt alt det mad du kan dagen før: Hak, snit, kog, blend, smør, put film på, på køl. Det meste klarer snildt en nat i køleren. Lav mad, der kan spises med fingrene, uden det sviner for meget.

Børnefødselsdag – Hvad skal vi lege?

Til børnefødselsdagen kan børnene måske sagtens selv finde på noget at lege, men er det ikke tilfældet, eller er der brug for lidt ‘samling på tropperne’, har vi her samlet nogle ideer til selskabslege til børnefødselsdag:

*Mobilskattejagt: En mobilskattejagt kan bruges til de lidt større børn. Man skal bare bruge en mobiltelefon eller Ipad. Du bestemmer selv ruten, derefter skal børnene finde steder på et kort og løse finurlige opgaver – det hele sker med en mobiltelefon.

* Blindebuk: Et af børnene har bind for øjene og skal få fat i et af de andre børn i rummet. Når det sker, skal barnet med mond for øjnene gætte, hvem han eller hun har fanget. Gætter barnet rigtigt, er det den fangedes tur til at være blindebuk.

* Ballondans: Bind en ballon om hvert barns fod, og børnene skal nu forsøge at trampe de andres balloner i stykker – uden at de selv får ødelagt deres egen ballon af andre!

* Stoleleg: Musikken spiller, og børnene går rundt om nogle stole (der er én mindre stol end antallet af deltagende børn). Når musikken stopper, skal børnene hurtigst muligt finde en stol at sidde på. Den, der ikke når det, er ude, men får ‘æren’ af at heppe på de andre. I kan også lege almindelig stopdans uden stole, hvor det så bare gælder om at stå stille, når musikken stopper.

* Smagsprøver: På skift får børnene bind for øjnene, og de skal nu gætte, hvad det er de smager på. Det kan f.eks. være en pastaskrue, en vindrue, et sykke rugbrød osv.

* Hvad er der i kassen?: På skift stikker børnene deres hånd ned i en kasse eller under et klæde, og de skal så gætte hvilke ting, de føler på.

* Huskeleg: Du lægger f.eks. 20 forskellige småting under et tæppe, og børnene får måske 30 sek. til at se godt på tingene. Dæk herefter tingene med tæppet igen, og de skal så hjælpe hinanden med at huske, hvad der ligger derunder.

* Kluddermor (inde eller ude)

* Sugerør i flasken: Bind en snor med et sugerør om børnenes liv, så sugerøret hænger ned som en ‘hale’ bagpå. Børnene skal så se, om de kan få sugerøret ned i en flaske uden at bruge hænderne.

* Skattejagt (inde eller ude): Lav en startseddel, der beskriver det næste sted, hvor en ny seddel ligger gemt. Når børnene finder den nye seddel, står der på denne, hvor de kan finde den næste seddel. Til sidst finder de frem til en skat, som f.eks. kan være lidt godter.

* Flaskehalsen peger på

* Gemmeleg/fangeleg i haven eller gården

* Æggeløb i haven eller gården: Stafetløb, hvor børnene har en ske i hånden. På skeen ligger f.eks. en bold (ikke nødvendigvis et æg!), som de ikke må tabe undervejs. Gør de det, skal de starte forfra.