Alt hvad du bør vide om kviklån og ÅOP

Pas på de dyre kviklån og hold øje med ÅOP

Alt hvad du bør vide om kviklån og ÅOP

Det står i kreditaftaleloven at ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) skal fremgå sammen med de øvrige låneudgifter, så forbrugeren altid er oplyst omkring den reelle pris ved at optage et kviklån.

Det har man vedtaget ved lov for at tage hensyn til den potentielle låntager, der forhåbentligt så får bedst mulige overblik over hvad lånet egentlig vil koste at optage.

Da der findes en række ting, et lån kan koste, har man valgt et lave ÅOP for at samle prisen for disse omkostninger i procent i ét samlet begreb. ÅOP er din føler til at finde ud af, hvor dyrt et kviklån kan være.

En af de sammenligningssider, der overholder kreditaftaleloven på dette område, er http://billigekviklaan.dk, læs mere her, der bl.a. sammenligner priser på kviklån og mobillån.

Eksempel på prisen for et kviklån på 5.000 kr.

Tager vi udgangspunkt i listen fra billigekviklaan, kan vi hurtigt regne ud hvad det vil koste dig som forbruger at optage et kviklån på 5.000 kr.

Eksemplet går på at du ønsker at låne et beløb på 5.000 kr. og tilbagebetale det indenfor 6 år.

Den billigste løsning på listen er Bank Norwegian. Her vil lånet give følgende:

Månedlig ydelse: 108 – 151 kr.

ÅOP: 17,1 – 34,6%

Pålydende rentesats: 8,64 – 23,98%

Et samlet tilbagebetalt beløb på mellem 7.793 kroner og 10.843 kroner for et lånebeløb på 5.000 kr.

 

Hvad indeholder ÅOP?

Der findes rigtig mange elementer som regnes med i ÅOP. Udover renteomkostninger, er der også løbende omkostninger og stiftelsesomkostninger. ÅOP indeholder omkostningerne for både de få “engangs” beløb samt beløb og gebyrer, der betales over hele låneperioden.

Låneudbyderne kalder deres gebyrer og omkostninger for forskellige ting, men det er oftest gebyrer fordelt på eventuelt et månedsgebyr, administrationsgebyr, PBS gebyr og ja – listen er lang.

Hvorfor er ÅOP så vigtig?

Det er lige præcis ÅOP som skal hjælpe dig som forbruger med at få indblik i hvor dyrt et lån reelt set kan være. ÅOP kan bruges til alle lånetyper, så det er ikke kun forbrugslån der er i højsædet når vi snakker ÅOP. Du kan også drage fordel af, at indhente tilbud fra flere lånudbydere af kviklån så du til slut kan sammenligne hvad de hver især tager i ÅOP. Ofte tilbydes der relativt lave renter, men højere ÅOP’er og derfor bør man være rigtig opmærksom på, hvad men ender op med at betale for sit lån.