Privatøkonomi bedres – færre registreres i RKI

Færre registreres i RKI er et af budskaberne fra Experidan, der i dag har offentliggjort deres seneste rapport. Efter mange års trøstløs stigning i danskernes gæld, ser det nu ud til, at kurven er knækket, da både den totale gæld samt antallet af registrerede dårlige betalere falder.

Den gæld, der er registreret i RKI, steg i årene 2008 – 2014 med godt 7 milliarder til cirka 17 milliarder. Men gælden er de sidste to år faldet 1,7 milliarder til cirka 15,6 milliarder. I samme periode 2008 – 1014 steg antallet af dårlige betalere i RKI med cirka 50000, så man nåede op på en total af cirka 232000 personer, der blev registreret som dårlige betalere. De seneste to år er antallet af dårlige betalere faldet med 7000, så nu er 225000 registreret som dårlige betalere. Du kan læse mere om RKI her.

Færre unge registreres i RKI

Det var naturligvis positive nyheder fra Experidan, men hvad der er endnu mere positivt, er meddelelsen om, at færre og færre unge bliver registreret som dårlige betalere i RKI.

I aldersgruppen 18 – 20 år er antallet af dårlige betalere over de sidste tre år blevet reduceret med 20 %. Et fald fra 5000 til nu 4000. Det går den rigtige vej.

Blandt de 21 – 30 årige er antallet af dårlige betalere for fjerde år i træk faldet.

Så historierne eller myterne om de uansvarlige unge, ser heldigvis ud til at ikke at passe. Vi har alle hørt eller læst historier om unge, der fik et sms lån for at kunne gå i byen med vennerne. Der har været skrøner om unge, der levede i sus og dus, levede med et overforbrug finansieret af kviklån og sms lån. Det ser heldigvis ikke ud til at passe længere. Unge låner sandsynligvis stadigvæk kviklån, men de gør det med fornuften og sørger for at betale tilbage til tiden.

Privatøkonomien har det godt.

Samtidigt med ar Experidan offentliggjorde deres rapport, blev en ny undersøgelse foretaget af Gallup på vegne af Penge- og Pensionspanel, der er nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet for at undersøge og måske forbedre danskernes privatøkonomiske vaner.

Her er konklusionen også, at der er sket flere positive ændringer i familiens økonomiske forhold, både med den måde man forholder sig til familiens økonomi, samtidigt har de fleste familier fået flere penge at gøre godt med.

Danskerne lægger budget.

Undersøgelsen viser, at flere og flere lægger budget. 75 % af de adspurgte, at de lægger budget, og at de også ændrer eller opdaterer budgettet, når det er nødvendigt. Det er en meget positiv udvikling, fordi mange af de mennesker  der ender i RKI, har aldrig lavet et budget, eller prøvet at styre deres økonomi.

Danskerne sparer op.

Man kan også ud af undersøgelsen se, at flere danskere er begyndt at spare penge op hver måned. Penge der går til ferier, uforudsete og især større udgifter, til indkøb af større varige forbrugsgoder. Når folk sparer op betyder det sandsynligvis, at de ikke behøver at søge risikable lån.

Netbank hjælper

Flere og flere bruger netbank til bedre at styre økonomien. I netbank kan man følge privatøkonomiens udvikling lyn hurtigt. Det er folk blevet meget bedre til. Mange mennesker er generelt blevet fornuftigere i deres tilgang til privatøkonomien. Der er stor efterspørgsel på lånebevis. En låneudbydere udsteder et lånebevis, der fortæller dig, at din økonomi gør dig i stand til at optage et lån. Man låner ikke bare “ud i det blå”. Du kan læse mere om lånebevis her.

Hvad har vendt udviklingen?

Der er flere faktorer, der har påvirket den positive udvikling i familiernes privatøkonomi. For det første er der flere, der er kommet i arbejde i stedet for at være på overførselsindkomster. Det giver alt andet lige flere penge ved arbejde, end ved overførselsindkomster.

En anden vigtig faktor er den lave rente, der blandt andet betyder, at folk i ejerboliger har mulighed for at få en billigere husleje.