Vasa-museet i Stockholm

Et af verdens mest interessante museer ligger ikke mere end en times flyvetur fra København. Med et par billige flybilletter kan du nemt, hurtigt og billigt besøge Vasa-museet i Stockholm og se noget, du aldrig har set før.

Vasa er det eneste bevarede skib i verden fra det 17. århundrede. Mere end 95 % af skibets originaldele er intakte, og når man træder ind i salen til det 69 meter lange træskib med dets hundredvis af udskårne ornamenter, ved man med det samme, hvorfor museet er et af de mest besøgte turistmål i verden. Selve bygningen er specielt konstrueret til at fremvise skibet, men der er også ni andre relaterede udstillinger under samme tag. For nogle er Vasa selve grunden til at besøge Stockholm.

Vasa skulle have været den svenske flådes flagskib. Hun var udstyret med 64 kanoner, hvoraf størstedelen affyrede kanonkugler på over 11 kg. Sverige havde på daværende tidspunkt cirka 20 krigsskibe, men ingen med så tungt artilleri som Vasa. Nogle historikere mener, at skibet skulle sejle mod Polen, Sveriges hovedfjende i 1600-tallet. Men så langt kom det aldrig.

Vasa forlod faktisk hverken Sverige eller Stockholm havn. Allerede på sin jomfrurejse, der blev markeret ved en større højtidelighed den 10. august 1628, gik det galt. Kun få hundrede meter ude, ved havnens indsejling, fik et kraftigt vindstød skibet til at krænge så voldsomt, at det til sidst lagde sig ned på siden, og vandet fossede ind ad kanonernes koøjer. Vasa sank til bunds og tog muligvis hele 50 af den 150 mand store besætning med sig. Først mere end 330 år senere skulle skibet igen se dagens lys.

Det var den private entreprenør Anders Franzén, der forestod eftersøgningen af Vasa i 1950’erne. Han vidste nemlig det, der gør skibet og udstillingen af det så særligt. I det stockholmske øhav er det nemlig sådan, at pæleormen Teredo Navalis, som normalt fortærer skibsvrag i saltvand, har særdeles dårlige levevilkår. Og det er hovedårsagen til, at skibet står så flot som det gør den dag i dag.

En anden er konservatorernes ihærdige arbejde, da skibet endelig kom op til overfladen den 24. april 1961 efter mange års forberedelse. Arbejdet stod på i flere år, bl.a. fordi 14.000 løse genstande, herunder 700 skulpturer, skulle behandles enkeltvis og efterfølgende anbringes på sin oprindelige plads. Datidens krigsskibe var nemlig mere end ødelæggelsesmaskiner. De var også små flydende paladser, der skulle give udtryk for kongens magt og velstand.

Vasa er en unik og uberørt vidnesbyrd fra det 17. århundrede. De mange tusinde bjærgede genstande har alle en historie at fortælle. Blandt dem finder man også knoglerne af besætningsmedlemmer, såvel som deres ejendele og skibets sejl, der er verdens ældste bevarede af sin slags. Du kan se de utrolige fund med egne øjne på et af verdens mest utrolige museer i Djurgården, Stockholm hele året rundt.

Se  hoteller i Stockholm og find de billigste priser!