Haven hos den gamle gartner

Associationer til pagoder og monsunregn

Hovedhuset hos den gamle gartner, der hvor man spiser morgenmad og fru Østerlund bor, er temmelig almindeligt. Men selve længen, man indkvarteres i, ligner noget, der kunne ligge i Sydøstasien. Måske er det tagets lidt ujævne tegl og det lange, letsvungne udhæng, der giver associationer til pagoder og monsunregn. Værelserne ligger som små celler under tagudhænget. Halvdelen vender mod haven, den anden er orienteret mod vejen. Da stedet var nyt og biler en sjældenhed, har det sikkert været et ekstra plus næsten at kunne sove i arm med sin parkerede bil.

Vi var fornøjede med at være indkvarterede til haven. Herude kan man som sagt nyde solen eller slumre trygt i haven i skyggen af det store pæretræ. Man kan høre opvaskelyde fra køkkenet, og oppe på skorstenen sidder en solsort og fløjter territoriet af. Ude fra den anden side af haven over hækken blander opløftede stemmer og brudstykker af samtaler sig i døsen. Det er den jævne strøm af badegæster, der er på vej mod stranden. Bølgelyden er der hele tiden, bare som en svag susen, for det er stille vejr. En flisegang hele haven rundt indrammer græsplænen med frugttræerne og de slumrende i liggestolene.

Få 3 gratis tilbud

De gammeldags toiletter

Nede i den fjerne ende af haven, hvor de gammeldags toiletter med halvdøre på klem ligger, dernede hvor der er skygge om eftermiddagen og syrenhækken adskiller pensionatssfæren fra klitområde og badeliv, hvælver en anseelig kompostbunke sig. I periferien af den er sået courgetter. Det næringsrige bjerg giver de grovillige courgetteplanter en lianagtig vækst. Grønne stængler med hjerteformede blade og et mylder af store, orange blomster stræber ormeagtigt hen over flisegangen og ud i sollyset på svampene i græsset.

Det er næsten ikke muligt at forestille sig, at det om få måneder igen vil være muligt at grave have og i det hele taget gå rundt i så vidunderlig en lydkulisse.

Hvad er luftning?

Ligesom dig er din græsplæne og dens jord nødt til at trække vejret. Over tid bliver jorden imidlertid komprimeret og genererer en masse faste partikler i et begrænset rum. Dette forhindrer korrekt cirkulation af luft, vand og næringsstoffer, som er vigtige for stærke græsrødder. Græs har brug for luftning, især i ekstreme vejrforhold som varme og lavt regn. Ellers mister den sin sunde, rige farve på grund af mangel på ilt, vand og næringsstoffer, der kun er få centimeter over.

Derfor er luftning så vigtig ved plænebehandling. Det består af at punktere jorden med små huller, der tillader luft, vand og næringsstoffer at nå græsrødderne. På denne måde kan disse rødder vokse dybere og producere en stærkere og mere overdådig græsplæne.

Tegn, der viser din gartner, at du skal lufte din græsplæne

Det er ikke svært at bestemme, at din græsplæne har brug for luftning. Generelt er hyppig luftning af gården et must. Men da vi alle bliver fanget af vores travle liv, glemmer vi denne proces. Men hvis følgende faktorer er til stede, skal du alvorligt overveje luftning.

Få 3 gartner tilbud i Frederiksværk

Det tager omkring 7½ minut at oprette din opgave i tekstskemaet og sende den ind til 3gartnertilbud.dk. Henriette Møbjerg, Frederiksværk: Vores husstand bestilte samme dag 3 tillokkende overslag og brugte Dokkedal til en opgave vedrørende vedligeholdelse af have i Frederiksværk. Vi bruger gerne 3gartnertilbud.dk en anden gang.
Gartnerekspert Mathias Bollerslev er specialist i gartnererhvervet og slår et slag for, at fagfolk alene bruger de mest populære teknikker. Du kan få 3 tilbud på din gartneropgave uanset hvor i Frederiksværk du bor for eks.:

  • Sonnerup
  • Møllevangsvej
  • Brederød
  • Grævlingehøj