Derfor skal du lave et testamente

Har du nogensinde overvejet at lave et testamente? Selvom tanken om et testamente muligvis synes at være lidt underlig at gå rundt med i hverdagen – især hvis du er i din bedste alder, hvor sundhed og raskhed er nøgleord – kan oprettelsen af et testamente være en rigtig god idé.

Uanset om du er gift, lever alene, har eller ikke har børn, er der en række fordele ved at oprette et testamente. Læs med herunder og få styr på, hvorfor du skal lave et testamente.

Bestemmelse over arven

Ønsker du selv at have indflydelse på, hvordan arven efter dig skal fordeles, kan et testamente hjælpe dig med denne sag. Derudover kan du også ved oprettelsen af testamentet bestemme, at visse personer eller organisationer skal tildeles din arv. Har du børn og/eller en ægtefælle, har du ligeledes muligheden for at bestemme over 75% af din arv, hvis du opretter et testamente. Har du på den anden side ingen børn eller ægtefælle, kan du bestemme over 100% af arven. Selvom familien naturligvis kommer i første række i forhold til din arv, kan du som nævnt indsætte bestemte personer og organisationer i dit testamente, som har eller har haft en særlig betydning for dig i dit liv. Du bestemmer, om arvingerne for eksempel skal arve en bestemt genstand eller et fastsat beløb.

Hvis du er gift

Selvom du er gift med din partner, vil din ægtefælle ikke automatisk arve hele din efterladte formue i tilfælde af dødsfald. Dette kan i værste tilfælde betyde, at din ægtefælle ikke har råd til at blive boende i huset, og det er derfor en rigtig god og af og til nødvendig beslutning at oprette et testamente. Hvis du desuden har børn med din ægtefælle, skal børnene arve halvdelen med det samme, undtagen hvis den efterladte forælder vælger at side i uskiftet bo. Hvis du ikke har oprettet et testamente, kan den efterladte forælder risikere at skulle sælge huset for at realisere arven til børnene. Ved at oprette et testamente kan du ændre denne fordeling, så ægtefællen arver mest muligt.

Ugifte samlevende

Hvis du ikke er gift med din partner, findes der endvidere fordele ved oprettelsen af et testamente i denne sammenhæng. Hvis du har børn med din samlever, vil de automatisk arve alt, hvis du dør. Hermed får din samlever intet og risikerer som nævnt at skulle sælge jeres fælles hjem for at realisere arven til børnene. Dog kan du med et testamente ændre denne fordeling, så partneren arver fra dig og dermed også har mulighed for at blive boende i hjemmet.