Sådan koger du det perfekte æg

0

Mange starter dagen med et frisk kogt æg og vi forstår dem godt. Du kan se her, hvordan man koger det perfekte æg hver gang.

Det er altid en fordel at bruge æg, der har en stuetemperatur. Det er nemmere at pille efter kogningen og, det sprækker ikke.

Du kan sagtens tage dine æg ud om aften og have dem i en skål indtil næste morgen. Så er de hellere ikke kolde og har fået den rette temperatur. Æg kan sagtens tåle at stå på køkkenbordet i et par dage uden problemer.

 

Hvis du hader æg der knækker under kogning, kan du til fordel prikke en lille hul i den ene ende af ægget. Hvis ikke du prikker hul i ægget kan skallen knække fordi luften ikke kommer hurtigt nok ud.

Kogetider

Blødkogtæg: 3-6 minutter

Mellemkogt: 6-8 minutter

Hårdkogt: 8-10 minutter

HUSK! Skyl æggene i koldt vand straks efter kogning for at forhindre at æggene koger videre.

Har du oplevet at der er en grøn ring omkring dine lige kogte æg? Det ser ikke så lækkert eller sundt ud, men bare rolig. Det er simpelthen bare en kemisk reaktion mellem jern og svovl der skaber det. Det er ikke farligt og kan skyldes: Ægget er ikke afkølet nok et det er kogt eller at ægget har kogt alt for lang tid.

 

Hvis man er træt af dem ”gamle” måde at koge sine æg på. Så kan man til fordel tilkøbe sig en æggekoger. Man kan med en æggekoger få perfekte æg hver eneste gang. De fylder mindre end en gryde og er nemme at gøre rene. Der fines et hav af design og kvaliteter. Du kan findes nogle udpluk af de bedste æggekogere hos Kombanu.

 

 

Er æg sundt?

 

Der er rigtig mange holdninger til, om æg er sundt eller ej. Og sådan er det generelt i sundhedsverdenen; se blot de mange diskussioner om alt fra mælk og gluten til sukker og mættet fedt.

 

Derfor tør jeg ikke udtale mig konkret om, hvorvidt æg er sundt eller usundt. Men hvad jeg dog kan gøre er at fortælle lidt om, hvilke næringsstoffer og andre gode og knapt så gode ting, du får med, når du spiser et æg,

 

For det første er æg fyldt med protein. Og skal du have den biologiske forklaring, så er protein udgjort af aminosyrer, som er det, der opbygger dine muskler og celler; så det er derfor temmelig vigtigt at få nok af. Du finder generelt protein i mange former for kød: Det er både kyllingekød, oksekød, svinekød, men også fisk. Og der er også mange grøntsager, som er rige på protein; det kan fx være bønner og broccoli.

 

I dit æg finder du også jern. Det er vigtigt til at danne røde blodlegemer, og det kommer fra æggeblommen i midten. Dette er især vigtigt, hvis du dyrker meget sport, fordi her skal der transporteres mere ilt rundt i kroppen. Og der er faktisk undersøgelser, som viser, at folk, der løber meget og dyrker motion, har et øget behov for at få jern. Det er derfor vigtigt, at dette også er en del af din kost.

 

D-vitamin er ofte det argument, man hører, når folk taler positivt om sol. Solen er nemlig en af de mest oplagte kilder til netop dette vitamin. Men du kan altså også finde D-vitamin i æggeblommen. Men hvorfor er D-vitamin vigtigt? Det er det af en række årsager. For det første kan du miste styrke i både dine knogler og dine muskler, hvis du ikke får nok. Det viser et utal af forskellige undersøgelser fra forsekere. Ydermere er der rigtig mange danskere, som ikke får nok D-vitamin; dette kan specielt være i vinterperioden, hvor man måske ikke er så ofte ude i solen, som man er, når det er sommer og varmere i vejret.

Leave A Reply

Your email address will not be published.