Køkkentrends – nye og gamle

Sous Vide vinder frem

I tidens løb har mange køkkenteknikker set dagens lys og revolutioneret den måde vi kunne lave mad på. Tænk bare i da vi fik fryserne hjem i danske husstande, så tabte konservesdåsen terræn. I slutningen af firserne/starten af halvfemserne så mikrobølgeovnen dagens lys og rykkede igen meget i de danske køkkener.

Inden for de sidste år har en ny teknologi inden for mad – sous vide teknikken, taget danskerne med storm.

 

”Sous Vide” – hvad er dog det?

I bund og grund er de franske ord: ”sous vide”, der betyder ”under vakuum”. Teknikken er simpel, men genial. Din råvare, typisk et stykke kød eller en grønsag, krydres og vakuumpakkes (deraf navnet). Råvaren skal ikke vakuumpakkes, en tætsluttende pose er nok. Posen lægges i et vandbad, der styres af din sous vide. Den sørger for at temperaturen er stabil og dermed hjælper den dig med at tilberede din råvare nænsomt og stabilt.

Med andre ord, ønsker du at lave en entrecotes bøf og den skal medium rear, så tilberedes den i sous vide ved 56 grader og det sikrer at hele bøffen bliver perfekt medium rear – hele vejen igennem.

Jamen er det ikke kedeligt at spise ”kogt”, gråt kød så? Jo, hvis man spiser kødet direkte fra posen, så jo. Kødet skal tages ud af posen og have en kort tur på panden/grillen for at få stegeskorpe, som man kender det fra ”normal” tilberedning i ovnen/grillen/panden. Hvis du er interesseret i at læse mere omkring emnet, så læs mere her: sous vide opskrifter.

 

Hvordan kommer jeg i gang med sous vide?

For bare få år siden var der nærmest ingen der kendte teknikken og dem der gjorde, havde ikke råd til at hoppe med på vognen i deres private køkkener.
Disse sous vide maskiner var dyre og ikke særlig handy. I dag er der foruden disse sous vide maskiner også muligheden for at købe en lille stav, der ligner en stavblender, som man kan sætte ned i en gryde. De er meget billigere og har fået flere danskere med på sous vide bølgen.

Der er mange forskellige muligheder for hvilke slags stave man kan købe, så vi anbefaler at du tager et kik på denne guide med forskellige sous vide stave fra GastroFun.dk.