Sådan vander du din have

Tips til den rette havevanding

0

 

Vand ikke for meget

Haveejere vander ofte for meget, måske af venlighed eller for at høsten ikke skal mislykkes. De tænker, at lidt ekstra vander ikke skader. Som regel skader det den traditionelle jord, som ikke er veldrænet, men har du en have, hvor jorden opsuger det overskydende vand, gør det ikke noget. ikke alle ved, at planterødder har lige så meget brug for luft som for fugt. Min mix er blandet, så den er løs og bekvem, og derfor er der masser af luftpartikler i. Det er svært at overvande med min mix. Kan du huske svampen? Hvert lille stykke kan holde på fugten, så en planterod kan gro omkring stykket og bruge fugten / vander, når der er behov. Når den lille svamp bliver gennemvåd, løber resten af vandet ud af bunden. Sådan virker min blanding, og derfor skal du aldrig være bange for at overvande. Men fordi din jord drænes, når den er gennemfugtet, har den også tendens til at tørre hurtigere ud end almindelig havejord.

Fugtig havejord

Havejord bliver ved med at være fugtig, så enkeltrækkegartnerne er vant til at oversvømme haven et par gange om ugen. Din køkkenhave er anderledes. Du skal vande lidt oftere og lægge mere mærke til, når der skal vandes. Hemmeligheden er at se på planterne. Efter nogen tid kan du gå ved din have og straks se, om der er et sted, der mangler vand. Måske hænger planterne lidt, ser lidt triste eller blege ud. Du vander bare straks, fordi din spand med lunt vand altid står ved din have. Og når du dypper bægeret i spanden, bliver du ikke selv våd og snavset.

Tænk på planterne i haven, som om de var dine børn. Hvis de har været ude i solen og leget, og et af dem ser lidt mat ud, vil du se nærmere på det og sikre dig, at det ikke er dehydreret. Væn dig til at observere planterne på samme måde. Plej dine planter Jeg foreslår at du vander med hånden, fordi det giver dig tid til at pleje planterne. Du kan standse og se, hvordan planterne gror. Du kan nyde deres farver, skønhed, blomster og frugter. Du kan se, hvornår planten er klar til høst. Det er meget tilfredsstillende at arbejde i haven med hver enkelt plante.

Den upersonlige haveslange vander

Du står ikke på afstand med haveslangen; det er så upersonligt. Du lukker ikke op for hanen og lader sprinkleren overtage. Selv et drypvandingssystem er upersonligt, skønt jeg må indrømme, at det er effektivt, hvis du har mange rammer og beholdere. De eksisterende vandingssystemer giver alle typer og størrelser af planter den samme mængde vand samtidig. Det er ikke kun upersonligt, det er også meget ineffektivt. Hvis alle landmændene gjorde sådan, ville vi have vandmangel, men det har vi også nogle steder! Lær tegnene at kende. Konklusionen er kun at vande så meget, som hver plante har behov for. Og erfaring er den bedste måde at lære det på, ligesom når du kan se, om dit barn trænger til væske. Det kræver lidt erfaring at holde liv i en familie, men det er umagen værd.

Leave A Reply

Your email address will not be published.