Åbent eller lukket kontorfællesskab?

Jeg har efterhånden været på mange forskellige arbejdspladser i løbet af mine erhvervskarriere og de forskellige virksomheder har alle haft forskellige tilgange til hvordan man opnår et godt kontorfællesskab. Der er ofte stor debat om hvad fremme det bedste miljø og hvad generer mest produktivitet, åbent eller lukket kontorfællesskab.

Det er selvfølgelig afhængig af virksomheden og dens arbejdsgange og kan også være forskellige fra afdeling til afdeling. Men efter at have arbejdet i mange forskellige brancher så har jeg altid oplevet at et åbent kontorfællesskab højner produktiviteten og skaber en fællesskab stemning. Ved at have et åbent kontormiljø får man nedbrudt nogle af kommunikationsbarriere som kan være i en virksomhed. kommunikation bliver ikke top-down men den bliver tværtimod mere uformel hvilket for langt de fleste giver et mere positivt resultat. Derudover fjerne det også nogle af de hierarkiske lag som vil opstå naturligt ved et lukket kontorfællesskab hvor det typisk er struktureret efter stilling.

Dette kan fungere ved meget konservative virksomheder såsom advokat – eller revisionsfirmaer, men ved mindre konservative virksomheder så anbefaler jeg klart et åbent kontorfællesskab som vejen frem til et bedre kontormiljø. Giver man de ansatte de rette rammer så vil det i de fleste tilfælde udmynte sig i et bedre resultat på bundlinjen og det er jo trods alt det de fleste virksomheder bliver målt på!