Ecigaretter – Et kig på plusser og minusser

0

Den elektroniske cigaret er stadigvæk et relativt nyt fænomen, og er et emne der kan sprede vandene, når det kommer til om produktet har sin berettigelse på det danske marked eller ej.

På den ene side står der en stor gruppe af dampere, som priser sig lykkelige for den elektroniske cigaret, da de endelige har fået en erstatning, som minder så meget om rigtige cigaretter, men uden alle de 4000 stoffer som findes i de traditionelle cigaretter.

På den anden side står der en række organisationer og prædiker, at den elektroniske cigaret er årsag til at flere unge vil begynde at bruge den, da de ikke anser den som værende farlig, og det kan lede hen til en afhængighed og et evt. rigtigt cigaretforbrug. Debatten er derfor meget farvet alt efter hvem man spørger, og det er derfor værd at kigge på fordelene og ulemperne ved produktet, så kan man danne sin egen mening, da der både er gode og dårlige ting ved ecigaretter.

Fordele ved ecigaretter

E-cigaretten simulerer langt hen af vejen processerne som sker i forbindelse med rygning på en almindelig cigaret, og langt hen af vejen er et skifte fra de traditionelle cigaretter til e-cigaretterne ganske smertefrit, hvorimod andre nikotinerstatningsprodukter kun erstatter nikotinen, men ikke den vanebetingede afhængighed.

Færre stoffer: Cigaretter indeholder ca. 4000 forskellige stoffer, og heraf er en stor del direkte skadelige og kræftfremkaldende. E-væsken i e-cigaretter indeholder kun nikotin, aromastoffer, propylenglycol (PG), vegetabilsk glycerin (VG). De to sidstnævnte bidrager til at vanddampen skal ligne røg.

Prisen: E-cigaretter er væsentligt billigere end smøger, da tobakscigaretterne jo er pålagt kæmpe afgifter. Typisk vil ens udgifter være ca. 80 procent lavere set over en længere periode med genkøb af tilbehør og e-væske, og på et år kan det let blive en besparelse på den gode side af 10.000 kr., afhængigt af hvor mange cigaretter man tidligere har røget.

Ikke om fattet rygeloven: En anden ting som mange sæter pris på, det er at de ikke er omfattet rygeloven, og man må derfor benytte dem alle steder, medmindre ejeren af det pågældende sted hvor man befinder sig, har valgt at lave specifikke regler målrettet e-cigaretter.

Ulemper ved ecigaretter

Det mest anvendte argument man hører fra modstanderne af ecigaretten, det er at man endnu ikke ved hvilke konsekvenser og bivirkninger, som kan være i forbindelse med et længerevarende forbrug af ecigaretter, og selvom de fleste er enige i at ecigaretter ikke er så skadelige som almindelige smøger, så er ecigaretter skadelige i et eller andet omfang, spørgsmålet er så bare hvor skadelige.

Propylen Glycol (PG) har bl.a. vist sig  at kan give allergiske reaktioner i få tilfælde, og har vist sig ved irritation i mundhule og lunger. Stoffet anses for at være ugiftigt, men det vides det er mistænkt for at være giftigt ved inhalering.

Vegetabilsk Glycerin (VG) giver ingen allergiske reaktioner ved inhalering, og er heller ikke under mistænke for at være giftigt. Man skal dog vide at hvis stoffet bliver opvarmet til mere end 280 grader celsius, så bliver det giftige stof Acrolein dannet, og man ved at der findes en forbindelse mellem inhalering af Acrolein fra tobaksrøg og risiko for lungekræft. I en ecigarets fordampningsproces kommer temperaturen dog aldrig i nærheden af dette.

Fordampning af rygevæsken foregår i ecigarettens atomizer via en NiChrom glødetråd (80% nikkel og 20% chrom), og dette kan desuden generer folk med nikkelallergi.

Der er ikke mange konkrete svar omkring ecigaretter endnu, og det op til en selv om man synes dette at ecigaretter er bedre end smøger. Et overblik over markedet fås hos ecigaretguiden.dk.

Leave A Reply

Your email address will not be published.