UV tøj og UV badetøj

0

Ultra violet (UV) beskyttende tøj er nødvendigt for mennesker, der tilbringer mange timer udendørs hvor solen stråler er kraftige. Sports- og svømmetøj med ekstra solbeskyttelse er især populært og går under betegnelsen UV-badetøj. UV-badetøj til børn er især populært når turen går sydpå til sommer, så undgår barnet nemlig at blive smurt med sol lotion de steder hvor tøjet dækker. Når du kigger efter UV badetøj, bør det have en UV mærkning som du kan stole på, derfor skal det tøj du køber være mærket efter bestemte standarder. 
UPF er standard målet for tøjets UV beskyttende evne. UV tøj er mærket i hvor høj grad tøjet er UV beskyttende og måles udfra en (Ultra violet Proection Factor) UPF standard. UPF-tallet indikere, hvor meget UV-stråling, der kan passere igennem tøjet. Tøj med en et UPF-tal på 15 og derover er det sikreste, hvis du skal beskyttes med UV-stråling.
I Australien og New Zealand har man en særlig standard for solbeskyttende tøj (ASNZS 43.991.996), som beskriver metoder og krav til UPF-mærkning af UV beskyttende tøj. UPF-mærkningen henviser altså direkte til tøjets UV beskyttende effekt. Det fortæller dig, præcis hvor meget UV-stråling der vil slippe igennem tøjet. Hvis UPF-tallet er 20, betyder det, at kun 5 procent af UV-strålingen kan passere gennem tøjet. Det betyder altså, at materialet blokerer 95 procent af UV-stråling, derfor giver tøjet dig 95 procent beskyttelse imod de farlige UV-stråler. Det højeste UPF tøj kan mærkes med er UPF50+, som kun tillader 2 procent UV-stråler at passer. 
Foruden materialet, er design og form også vigtigt for tøjets solbeskyttende effekt. Lange ærmer og løstsiddende tøj er bedre til beskyttelse med solen end stramtsiddende tøj. Store farvede bluser er bedre end ikke de ikke-farvede der findes på markedet. Mørke farver er også velegnet til solbeskyttelse.

Ozonlaget bliver mere og mere skrøbeligt på grund af den globale opvarmning, derfor er risikoen for at blive skadet af solens UV-stråler større. Det er klogt, at bidrage til bevarelsen af de eksisterende ressourcer og vedligeholdelse af den følsomme balance mellem naturen og mennesker.
I mellemtiden kan solbeskyttende tøj lette bekymringerne og beskytte mod skader fra solens stråler. Så kan du med god samvitighed holde en god ferie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.