Ejendomsmæglere har kronede dage på Amager

Det Københavnske boligmarked har længe været i rivende udvikling. År efter år er København at finde på alverdens internationale lister over de dyreste steder at bo i hele verden, og udviklingen ser ikke ud til at vende foreløbig.

I de tidligere arbejder kvarterer som Amager, Sydhavnen, og Vesterbro sælger ejendomsmæglere ikke længere små faldefærdige 1-værelses lejligheder til lavindkomst familier længere. Nej, ejendomsmæglerene sælger nu million dyre lejligheder i disse kvarterer. Lejligheder som ikke kan betales, af en enkelt lønmodtager indkomst.

Gentrificeringen af Amager

Hele København er i den forstand ved at få sig en gevaldig overhaling. De fattige må se stille til mens overklassen boltrer sig i de områder, der så længe har været samlingssted for den almene Københavnske arbejder. Se blot på Amager. Den bedste ejendomsmægler på Amager kan sagtens tage 3-4 millioner for en 2-3 værelses lejlighed i starten af Amagerbrogade. Et område der, da jeg var barn, ikke var et sted man efterlod sine børn uden opsyn.

Og snakken er ikke engang faldet på Islands Brygge endnu. Bryggen var engang hjemsted for alkoholikere og rockere. Nu er er havnefronten blevet blev overtaget af hipstere og “new-money” typer der bor i store lejligheder ned til havnen, indpakket i store glasruder og børstet stål. En ejendomsmægler på Amager ville sagtens kunne sælge sådan en lejlighed på den gode side af 10 millioner, hvis den altså lå på Islands Brygge.

Amagers fremtid

Alt dette har simpelthen presset den almindelig arbejder længere ud på Amager. Den almene arbejde på Amager bor nu typisk længere ude ad Sundbyvester, ud mod Lergravsparken, Tårnby, Kastrup og Magleby. I dette område vil en ejendomsmægler stadig kunne sælge en ville til mindre penge en hvad en halv lejlighed ville koste på Islands Brygge. For denne pris får man til gengæld også rigtige Amagenser naboer, der på godt og ondt stadig manifestere den gamle ånd der stadig lever videre i visse kroge på øen, og mon ikke at der er en ‘Amar-nummerplade’ eller to at spore blandt naboerne i dette område.

Ja ejendomsmæglere på den Københavnske Ø har kronede dage, og priserne de stiger og stiger, og gentrificeringen har allerede udrullet sig i fuldeste flor. Men om udviklingen vil slette hele det gamle Amager som vi kendte til før i tiden, det håber jeg virkelig ikke. For der skal være plads til de skæve typer på Amager. Det har der altid været, og det skal der altid være.