Helstegt Pattegris

Om Helstegt Pattegris

Der findes ikke noget der smager bedre end helstegt pattegris. En pattegris vægt kan ligge på alt mellem 25 til 35 kg, og vil være omkring 3-4 måneder gammel ved slagtning. En pattegris, som bruges som helstegt pattegris er altid under de 35 kg. Da de så stadig har den søde smag i kødet efter at have drukket modermælk. En større gris der vejer over de 40 kg. Vil ikke have den samme sødme i kødet, da den så er begyndt at få anden foder og tørkost. Hvis man fodrer grisen 3 måneder mere, vil den veje ca. 100 kg. og den vil have en helt anden smag end patte-grisen på under 35 kg.

En helstegt pattegris vil kunne bespise ca. 40 til 60 personer alt efter hvor meget de kan spise og hvor stor pattegrisen er.

Steg en helstegt pattegris

Tips til dig, der gerne vil lave en helstegt pattegris. Du har højst sandsynligt ikke en stor industriovn, som kan stege den hel. Derfor vil du højst sandsynlig stege den over grill. Her er det meget vigtigt, at grisen ikke bliver flamberet. Dvs. den må under ingen omstændigheder flamberes! Derfor sørg for, at det kun er gløder under pattegrisen og ingen ild.

En god helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før end at i skal spise, da du her blot skal hæve den lidt væk fra varmen, så den holder sig varm og saftig.

Det er vigtigt at tage temperaturen løbende undervejs. Brug et almindeligt stegetermometer. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur på minimum 70 grader, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig. En rigtig god ide er at Skære et snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen fra grillen.

Ved udendørs grill, da er brænde fra løvtræ er at foretrække, da dette giver den bedste varmeudvikling fra gløderne, så lad være med at spare her. Det er også vigtigt at det, der er optændt, kan brænde mellem 5 og 10 timer, tiden kommer selvfølgelig an på hvor stor grisen er.

Artikel kilde: Mereimellem.dk.

Hvis festen skal være i top – Ring Panduro op

Hjallerup Slagtehus V/ Slagtermester Palle Panduro

Hornshøjvej 54

9320 Hjallerup

Ring og bestil på (+45) 40 40 37 54 – Se mere på Slagterpanduro.dk.