Forelsket i den rigtige?

0

At blive forelsket er fantastisk. Den rus og glæde man oplever føles som en varm sommerdag med din partner. Alt er lyst, dejligt og smukt, som om solen altid skinner. ”Det skal være os to forever”. Derfor vil du altid være forelsket i den rigtige.

Der kan gå op til 8-9 måneder. Så kommer hverdagen snigende ind i livet igen. Der opstår konflikter og uenigheder. Man oplever helt nye sider af hinanden. Det kan føles som om at man ikke sagde ja til dén side af partneren. Og det kan slide mere og mere på parforholdet. Men der er en god grund til at du har mødt den rigtige.

Hamsterhjulet
Ofte er den ene part minimiser og den anden er maximiser. Maximiseren bruser frem, har energi og handler eller bliver vred og udtrykker det. Minimiseren beroliger, glatter ud, trækker sig eller lukker helt ned. Jo mere den maximerende presser og skruer op – jo mere trækker minimiseren sig eller lukker ned. Der er opstået et mønster og man sidder fast i hamsterhjulet. Man kan ikke række ud til hinanden og det bliver svært at mødes i kærlig kontakt.

Man lærte at tilpasse sig
Som oftest er det startet tidligt, i samvær med primære omsorgsgivere eller vigtige personer i netværket. Der er mange gode grunde til at man tidligt har lært sig at minimere eller maximere. Primært for at beskytte sig selv mod tab af kærlighed eller bevare følelsen af at være elsket eller høre til.
Man lærte at tilpasse sig som barn, så man fik mors eller fars kærlighed, fik lov at føle tryghed ved at bevæge sig ud i verden, og være den man er. Mange forældre har på grund af deres egen opvækst ikke været i stand til at give os det vi havde behov for. I stedet gav de os det, de selv havde ønsket sig.

Som barn har du responderet fx som skildpadde, der trækker sig fra kontakten eller musling der lukker af, for ikke at blive overrumplet. Eller modsat for den maximerende, der har responderet som et haglvejr eller en tiger der brøler. Når tigeren brøler trækker skildpadden sig ind i sit skjold – så kan det være at tigeren går. På den måde beskytter skildpadden sig, for så at vende tilbage når Tigeren er på tilpas afstand.
Dette vil gentage sig i voksenlivet i valget af partner. Blot har du i parforholdet mulighed for at vågne op og bevidst række ud til din partner, og bede om det du så inderligt længdes efter, da du voksede op.

Hvis man vælger at stoppe og afslutte forholdet, følger nissen som man siger med. Man fik ikke mod til at dele sine følelser og føle sig set og mødt af sin partner. Derfor vil man muligvis igen møde en partner, hvor problematikken opstår. Det sidder i en selv. Men det er muligt at blive opmærksom på sine mønstre og ændre på det sammen.

Hvad kan I gøre for at ændre det?
Hvis I er kørt fast i mønstre som virker uoverskuelige, så er der hjælp at hente. I kan starte med at aftale at I dagligt mødes og fortæller hinanden, hvad I elsker ved hinanden. Hvad I virkelig værdsætter ved hinanden. I kan siden supplere med at give hinanden 5 min taletid, hvor I ser hinanden i øjnene og giver plads til at dele dagens følelser. Uden at diskutere det der kommer – bare lytter og spejler neutralt hvis I kan.
Bliv tålmodigt ved – for det virker.
Læs mere om det her https://hjertedans.dk/parterapi-i-valby/

Det kan godt være svært at vende hamsterhjulet selv, og derfor en god ide at opsøge en parterapeut og få støtte til at finde hinanden igen.
Læs gerne mere om parterapi her https://hjertedans.dk

God fornøjelse med hinanden og kærligheden
Marianne Møllekær

Leave A Reply

Your email address will not be published.