Den Ultimative Guide: Det skal du tænke over, når du køber ski

Teknologien har udviklet sig eksponentielt voldsomt over de sidste par år inden for vintersporten, herunder det massive udvalg af ski for enhver smag. Med et utal af skins til ski, kan det være ganske uhåndgribeligt at vælge. Dette selv om du er ekspert eller novice. Når man først går igang med at købe et par ski, så er der så mange valg man skal tage stilling til, at selv den mest erfarne skiløber kan blive helt rundtosset. Derfor har jeg nedskrevet denne lille guide til, så dit næste ski indkøb ikke ender i en massiv hovedpine.

Allerførst: Dit køn betyder noget

Selv om at de måske ser nogenlunde ens ud, så er de bestemt ikke ens. Dette er derfor det første filter du skal føje til din sortering.

Ski til mænd og kvinder er ikke ens.
i til mænd og kvinder er ikke ens.

Ski til kvinder der kun til kvinder. Selv de mest aggresive og øvede kvindelige skiudøvere bør købe dame ski. Disse ski er udviklet til at arbejde sammen med en kvindes anatomiske form, vægt og stå-stand. En stil, der adskiller sig fra mændenes.

Dernæst: Kategori/type

Hurtig oversigt over de mest almindelige kategorier:

All-Mountain

Som navnet antyder, er ‘All mountain’ ski til hele bjerget. De er designet til at håndtere alt, hvad du kaster efter dem, inklusiv pulver, is, tungt sne og alt derimellem, men de er ikke nødvendigvis en mester i noget terræn eller sne-type. Hvis du kun vil eje ét par ski, der kan lidt af det hele – så er ‘All Mountain’ det rette valg for dig.

Carving ski

Skiløbere, der tilbringer næsten al deres tid på præparerede baner, med en interesse i at perfektionere deres form i høj hastighed, bruger ‘carving ski’. ‘Carving ski’ er den perfekte blanding mellem slalomski og racing ski – men hvor fokus er kantgreb oh hastighed. Hvis du planlægger at tilbringe al din tid mere eller mindre på præparerede baner, så er det derfor ‘Carving ski’ du leder efter.Carving ski’s specifikke og begrænsede karakter er derfor ikke for alle.

Pudderski

Bedst til puddersne og off-pist – lejlighedsvis præpererede baner. Som navnet antyder, fungerer disse ski bedst, når der er masser af puder sne. De fleste af disse typer ski, har en fuldt vippet profil. Det sørger for at skien nemmere forbliver ovenpå og ikke dypper ned i sneen. Vær dog opmærksom på, at de ikke er bygget til præcise vendinger på præparerede baner. De er dog absolut det allerbedste valg til en mindeværdig dag, når pulveret er nyt og dybt.

Park & Pipe ski / Freestyle ski

Park- og pipe ski, også kendt som Freestyle Ski, er til højtflyvende skiløbere, der nyder at tilbringe en stor del af deres tid i luften eller på parkens mange features. De fleste freestyle ski har to front-ender, så man lettere kan stå på ski forlæns og baglæns. Disse ski er for dig, der elsker at udføre tricks og gerne vil lege i parken dagen lang.

Slutteligt: Størrelse

Længden af ski ændrer den måde, som en ski performer på, mens du går i lige linje, mens du drejer, samt din hastighed. Der er naturligvis små forskelle mærkerne imellem, men hovedreglen er, at inden for et enkelt mærke og model vil en kortere længde ofte betyde at skien er mere behagelig, hvilket fører til hurtigere sving og en større grad af manøvredygtighed ved langsommere hastigheder. Lange ski af samme mørke vil derfor have en bredere svingradius og være mere stabile ved højere hastigheder.

Din højde og drøjde betyder meget her, samt dit niveau. Ofte vil større skiløbere vælge en længere ski, da det gør det meget mere komfortabel.

Novicer og små personer vil ofte vælge en mindre skilængde, idet du får bedre manøvredygtighed.

Det var de få tips jeg havde til dig, når du skal til at vælge din næste ski. Jeg kan varmt anbefale billigskitøj, da du får kvalitetsski til en lav pris. Det er måske sidste års model, men det bør ikke betyde noget. Især ikke, hvis det er dine første par ski.