Børnepsykolog: Undgå jagten på et bedre selvværd

Det er ikke noget nyt, at man til tider kan ønske sig et bedre selvværd. Børnepsykolog, Emil Rask møder ofte også en håndfuld af disse unge, når de ønsker hans hjælp til at få det bedre med sig selv. Der er slet ikke noget i vejen for, at man gerne vil gøre noget ved sit liv – tværtimod. Der er dog bare et enkelt “men”, når man jagter et bedre selvværd.

Hvorfor unge skal droppe jagten på et bedre selvværd

For det første, så er det helt naturligt, at man kan komme til at tvivle på sig selv – specielt når man skal noget, som betyder noget for en.

Det kan dog få en negativ effekt, hvis man arbejder på at få bedre selvværd. Hvis man arbejder på at ville have det bedre, så kan man automatisk komme til at trække sig fra dét, som kan få en til at tvivle på sig selv. Ofte kan der ske det, at man også vil opfatte kritik som en trussel mod selvværdet.

Det er naturligt at tvivle på sig selv

Det er en præmis, at man kan følge sig en smule usikker, når man skal prøve noget nyt. Det er specielt en helt naturlig del af at gøre noget, som betyder noget for en.

Emil stiller ofte disse spørgsmål til de unge, som han arbejder med:

Hvad skal du kunne gøre mere af ved at få det bedre? Hvad er det for et liv, du gerne vil kunne leve, hvis du havde det bedre med dig selv?

Mange tror, at det er i jagten på at få det bedre, at deres selvværd stiger. Man skal dog vende ligningen en smule om.

Når Emil arbejder med børn og unge, så arbejder de sammen om at acceptere, at nye ting kan skabe tvivl, og få en til at føle sig usikker. Ved at arbejde med denne accept, så bliver det også mere og mere naturligt, at tvivl er okay. Mindst lige så vigtigt, så kommer man også til at arbejde med, at tvivl ikke behøver at betyde, at man skal trække sig fra det, man gerne vil gøre mere af.

Hvis du står og skal bruge hjælp eller vejledning fra en børnepsykolog i Århus, så finder du Emil på Vesterport 8K.