Hver fjerde fejrer Valentins Dag

Hvis du er en romantiker, har set lidt for mange amerikanske kærlighedsfilm, eller måske har en blomsterhandel, så ved du godt at højtiden nærmer sig. Den 14. februar er det nemlig den helt store dag i kærlighedens navn. Ja, hvis du ikke allerede er med, så er det naturligvis Valentins Dag.

Der er nok ikke den store tvivl om, at Valentins Dag er en af de “mærkedage”, der er flest der har en holdning til. Der er da heller ikke den store tvivl om, at det uden sammenligning er den mest kommercielle. I Danmark er det en nyere tradition, der først inden for de senere år for alvor er begyndt at vinde indpas.

De store vindere

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at dem der for alvor vinder på Valentins Dag er de førnævnte blomsterhandlere,  postkortproducenter, chokoladefabrikanterne. Der er højtid for hotelophold, små slotsferier  og andre romantiske getaways. I de senere år er stort set alle butikker dog begyndt at forsøge at lukrere på mærkedagen. Det betyder at alt fra dagligvarer forretninger til elektronikbutikker forsøger at lave en “black friday”. Forstået på den måde, at de vil sælge noget, også selvom det måske ikke er så relevant. Man kan kort sagt sige, at alle dem der vinder på dagen, er dem der formår at være relevante. I gamle dage havde det nok været PostNord, men så mange fysiske kort sendes der ikke mere.

Hver fjerde fejrer dagen

Det er dog måske heller ikke så underligt, at der er mange butikker der forsøger at få et stykke af kagen. En undersøgelse lavet sidste år af Dansk Erhverv viste nemlig, at 24% af danskere forventede at fejre Valentins Dag i en eller anden udstrækning. Det er 8% mere end året før, hvilket må siges at være en ganske betragtelig stigning på kort tid.

Hvordan den skal fejres er dog lidt forskelligt. Størstedelen (16%) forventer nemlig at fejre den stille ved at spise en god middag hjemme. 10% forventer at købe blomster, mens omkring 8% forventer at gå ud og spise. 8% lyder måske ikke af voldsomt mange, men tager man det ud af landets samlede befolkning, løber det alligevel op i mange hundrede tusinde. Skal man have en reservation den 14. februar, som også er i vinterferien, er det altså en god ide at være tidligt ude.