Amme bh- dos and dont’s

Valg af amme bh

0

Valg af rigtig amme bh

De fleste førstegangs gravide, laver lange lister over alt de skal købe inden fødselen. Her er ofte en praktisk bh til de første dage på fødegangen, noget de fleste vil have klar i deres sygehustaske. Der er rigtig mange modeller at vælge mellem, og mange anbefalinger. Derfor skal du finde en der passer dig og dine behov.

Når man ikke har prøvet at amme, og oplevet brystspændinger, og mælkeknuder, og det upraktiske i at rode med ens undertøj for at give din baby mad; så er det svært at sætte sig ind i vigtigheden af at din bh skal være både praktisk og komfortabel. En amme bh har en praktisk (uundværlig) åbning, til når du ammer dit barn. Åbningen kan enten være en klik-luk åbning på stropperne, som du nemt kan åbne med en hånd, eller en cross over model, hvor bh’en kan trækkes ned under brystet foran.  Nogle foretrækker at kun dele af brystet bliver blottet, så det kun er den forreste del af skålen der kan foldes ned, andre foretrækker modeller hvor hele skålen kan foldes ned, så du opnår optimal hudkontakt med dit barn.

Amme bh fra mammawear.dk

Amme bh med bøjle eller ej?

Hvis du har en fyldig barm, kan du godt vælge en model med bøjler. Det er vigtigt at pasformen er god, så bøjlerne ikke klemmer ind nogle steder under eller på siden af dit bryst. Der findes mange gode amme bh’er med bøjler der er knap så stive som i en almindelig bh, og som er lavet i f.eks. silikone eller blød plastik. Disse modeller er klart at foretrække hvis du gerne vil have en bh med bøjler. Husk at amme bh’er med bøjler, ikke skal bruges om natten, for med forskellige sovestillinger kan du risikere at stoppe mælkegangene, hvilket kan medføre ømme mælkeknuder og i værste fald brystbetændelse.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Dine bryster vil ændre sig i form og størrelse i løbet af graviditeten. Du kan derfor sjælden bruge en amme bh i din almindelige bh størrelse. En måneds tid inden fødselen kan du investere i en amme bh til den første tid. Find hjælp af et måleskema på nettet, du kan blandt andet finde måleskema til amme bh her. I omkredsen vil du typisk tabe dig efter fødselen, så her behøver du ikke give ekstra plads. Hvis du finder en amme bh med forlængere med, kan du tage din amme bh i brug under din graviditet også, hvor dit almindelige undertøj strammer.

I skålenes størrelse, er det vigtigt at vælge en hvor der er plads til ammeindlæg, og at brystet øger i størrelse i forbindelse med mælkeproduktion. du vil nok have brug for 1-3 størrelser større end inden du blev gravid.

Hvor mange amme bh’er skal jeg bruge?

Du kan ikke klare dig med kun en amme bh, hvis du skal fuldamme dit barn i flere måneder. Start ud med en enkelt til inden fødselen, og find målebåndet frem efter et par uger, så du er sikker på den rigtige størrelse inden du køber flere. Du skal nok bruge ca. 3-4 amme bh’er i alt. Heraf mindst to uden bøjler, gerne i en sømløs model med meget elastisk materiale. Disse får du brug for om natten, og når du har perioder med ekstra mælkeproduktion hvor mælkekirtlerne udvider brystet.

Udover et par behagelige amme bh’er, enten med klips på stropperne, eller cross over model, kan du have en enkelt eller to med andre designs. Nogle vil også gerne have en bh med lidt indlæg i, i en model der giver fin form under tøjet. Mange foretrækker også at kunne iføre sig lidt lækkert en gang i mellem, med lidt blonder eller andre flotte designs.

Praktisk tjekliste til din amme bh

  • Skal kunne åbnes og lukkes med en hånd (efter lidt øvelse)
  • Stropperne skal være brede og behagelige
  • Din bh skal ikke glide op i ryggen
  • Dine bryster skal have god støtte
  • Din amme bh må ikke klemme ind nogle steder! Hverken på siden, over, under eller mellem brysterne.
  • Stropperne skal kunne reguleres
  • Ryggen skal kunne reguleres, gerne med forlængere også, så den kan strammes ind i takt med evt. vægttab efter fødselen

Held og lykke med din fødsel, og dit ammeforløb.

Source Mammawear.dk