Hvilke rammer er bedst til din kunst?

0

Du har lige købt et nyt maleri, og du er meget tilfreds med dit køb. Du sidder i bilen på vej hjem fra galleriet, og dit humør er i top. Men pludselig rammer tanken dig: ”Hvilken slags ramme skal jeg vælge?” Der findes nemlig en masse forskellige rammer, som du kan vælge til din kunst. Hver type har sine fordele og ulemper. Det hele kommer meget an på hvilket udtryk, du gerne vil have, at din kunst har. Men det kan være svært at overskue, hvilke rammer der vil passe bedst til din nyerhvervede kunst. Denne guide indeholder en gennemgang af de forskellige rammer, samt hvilke der passer bedst til de forskellige former for kunst.

Forskellige rammetyper og det de passer bedst til

Der findes sindssygt mange forskellige slags rammer. De findes i forskellige farver i forskellige materialer. Oftest er de lavet i aluminium eller i træ. Noget der er vigtigt at gøre op med dig selv, inden du vælger, hvilken ramme du vil have til din kunst, er, hvor det skal hænge henne. For det skal jo passe til omgivelserne. Noget andet er, at du skal gøre op med dig selv, hvilket helhedsudtryk kunsten skal give. Her får du et overblik over, hvilke rammer du kan vælge til din kunst:

Som sagt er de fleste rammer lavet i enten aluminium eller træ. Aluminiumsrammer kan passe til blandt andet fotos og plakater. Disse rammer er ofte lavet til at have glas i. Det kan enten være normalt glas, refleksfrit glas eller et UV-glas. Hver af de tre har forskellige plusser og minusser. Normalt glas giver et rigtig godt udsyn til kunsten. Derimod vil der også godt kunne opstå refleksioner i glasset. Det vil sige, at hvis der er meget lys eller lignende, så giver det genskær i glasset, og dermed vil det være sværere at se kunsten. Med refleksfrit glas vil du komme de problemer til livs. Derimod vil det give en mat effekt, og så tager det noget af farverne fra kunsten. Dermed vil kunsten ikke se lige så pæn ud med dette glas. UV-glas beskytter kunsten mod næsten 100 procent af UV-strålerne, som normalt ellers ville kunne blege det. Men dette glas er dog langt dyrere end de andre løsninger, så det hele afhænger af, hvad der vejer mest for dig.

Når det kommer til trærammer, så er der langt flere muligheder. Disse rammer kan både have glas og ikke have det. De kan også være i mange forskellige farver. Sort, hvid, sølv, guld, træfarver og endda en masse forskellige pangfarver.

Når det kommer til farver så vil lidt mere specielle farver passe bedre til eksempelvis plakater og fotokunst. Det vil derimod passe langt bedre til et flot, ældre maleri med en klassisk og tidstypisk ramme.

Hvis du vil fremhæve dit maleri ekstra meget, så kan en svæveramme være en rigtig god og flot løsning. Denne slags ramme giver nemlig en effekt af, at maleriet svæver. Samtidig fremhæver denne type maleriet på en helt ekstraordinær måde. Disse rammer fås også i mange forskellige farver.

Læs eventuelt mere om de mange typer af rammer på denne side.

Gode råd til rammer

Vælger du en mere traditionel ramme med glas, så er der nogle ting, du kan vælge for at få det optimale helhedsudtryk. En god idé er at vælge at få lavet passepartout. Det er en form for ekstraramme, som er inden i rammen. Med det bliver motivet omkranset, og ser dermed bedre ud i rammen, men det beskytter også maleriet. For det giver et lille stykke luft mellem maleriet og glasset. Det vil beskytte maleriet mod fugt på indersiden af glasset. En anden ting, du kan gøre, er, at få lavet en opklæbning, som vil beskytte dit maleri mod den krølning, som det ellers sandsynligvis vil få med tiden. Dermed vil maleriet altid være glat og pænt. En opklæbning er en god idé, uanset om rammen er med eller uden glas. Disse råd er gode uanset hvilken form for billedkunst, der er tale om.

Når det kommer til rammer, så afhænger det mest af din egen smag. Hvad du selv synes er pænt. Og hvis du mangler hjælp, så er der mange steder, som har meget stor ekspertise, og som hjertens gerne vil hjælpe dig. Men sørg for at gøre det klart for dig selv, hvor det skal hænge, og hvilket helhedsudtryk du gerne vil have, at det har.

Leave A Reply

Your email address will not be published.