Fidget Spinners – En ny trend

Fidget Spinners – En ny trend

Fidget Spinners er en ny trend af legetøj, som rigtig er gået salgs-amok i foråret 2017. Det er tilsyneladende kommet ud af ingenting, til at være et ”must-have” gadget.

Selvom det først rigtig er gået world wide i 2017, da blev Fidget Spinners faktisk udviklet i 1990´erne, og blev oprindeligt designet med den hensigt at lindre stress. En Fidget Spinner består af en, to eller tre strenget design med et kugleleje i dens centrum. En person holder i midten af spinneren, og spinder den rundt.

Før december 2016, var der stort set ingen der søgte efter ordene “Fidget Spinner DK” på Google. Mest det nu er et af de mest søgte ord og bedst sælgende legetøj nogensinde.

Trend er gået Worldwide

Trenden startede rigtig i USA i slut december og start af januar 2017. En Amerikansk skolelærer fortæller følgende ”I december før juleferien, var der kun et par stykker af børnene, der havde en af de nye gadgets (Fidget Spinners, red.), men da vi startede op igen i januar, kunne jeg se at der pludselig var mange af børnene der nu havde en Fidget Spinner”. Så ud fra dette udsagn, kan man jo godt sige, at det nærmest skete fra den ene dag til den anden.

Et legetøj eller et hjælpemiddel

Legetøjet bliver ofte promoveret med; at det kan hjælpe folk, der har problemer med at fokusere eller er rastløse (såsom folk med ADHD, autisme, angst eller stress). Eksperter har dog delte meninger om denne påstand. Nogle understøtter påstanden, mens andre argumenter for, at legetøjet faktisk kan være mere distraherende.

En fidget spinner, kan ses som et hjælpemiddel i nogle sammenhænge, men det i andre sammenhænge er et decideret legetøj. Grundet den store popularitet, er enkelte Amerikanske og Engelske skoler begyndt at forbyde dem i klasseværelserne, eller på skolen. Mindst en ekspert er dog skuffet over forbuddene. “Disse små gadgets skal kaldes hjælpemidler, ikke legetøj, og de kan være en del af en succesfuld strategi for håndtering af urolige adfærd, hvis de indføres som en normal del af klasseværelset kultur,” siger Claire Heffron, en pædiatrisk ergoterapeut i Cleveland, USA.

Alligevel siger lærerne, at de fleste børn bruger spinners som legetøj, der tager fokus fra dem, i stedet for på klassen, i henhold til et nyhedsindslag.

Om de mon bliver forbudt i Danmark, og den samme polemik vil tage til i skolerne er svært at gisne om, men som populariteten stiger, da er der nok en øget risiko for, at Fidget Spinners mere ses som et distraherende stykke legetøj, end et hjælpemiddel i skolen.