Kohberg brød – fra lokalt bageri til landsdækkende brand

0

”Hva’ ska’ jeg sige? Boller fra Kohberg.” De fleste husker sikkert den velkendte replik samt Henrik Lykkegaards lidt bøvede, men folkekære karakter i hvid kittel og papirhat omkring årtusindeskiftet. Det var takket være denne reklameserie, at Henrik Lykkegaard slog sit navn fast som skuespiller, og at Kohberg konsoliderede sig som danskernes foretrukne leverandør af brød. Men Kohbergs historie rækker meget længere tilbage end til de ikoniske reklamer. Det er således historien om en flittig bagermester, sønderjyske traditioner og en driftig familie, der har en udviklet virksomheden til et af landets stærkest brands.

Bageriet i Rødekro

Det hele startede i den sønderjyske by Rødekro, hvor bagermester Alfred Kohberg besluttede sig for at åbne sit eget bageri. Her blev der bagt frisk og lækkert rugbrød, som fik folk til at valfarte til butikken. I den efterfølgende periode voksede Alfred Kohbergs bageri sig større og større, og til sidst var der behov for nye omgivelser for at kunne fortsætte den positive udvikling. Bageriet flyttede til byen Bolderslev, hvor Alfred Kohberg lagde grundstenene til Kohberg brød, som vi kender det i dag. Selvom rammerne og faciliteterne er nogle helt andre, så er det stadig på denne adresse, at Kohberg brød holder til i dag.
20 år efter det først rugbrød blev bragt, besluttede Alfred Kohberg sig for, at tiden var inde til at lade nye kræfter komme til, så virksomheden kunne følge med konkurrencen fra de andre spillere på markedet. Det resulterede i et salg.

Kohberg kommer på nye hænder

Køberne var Preben og Inga Fogtmann – et driftigt ægtepar fra lokalområdet, som kunne se potentialet i at tage Kohberg videre til det næste niveau. De havde på daværende tidspunkt opnået stor succes i en anden branche, men alle parter var overbeviste om, at de kunne gentage bedriften med Kohberg brød. Som sagt så gjort. Virksomheden introducerede forskellige typer rugbrød, som blev en fast bestanddel af det danske morgen- og frokostbord.

I 1994 besluttede Kohberg brød sig for, at virksomheden skulle levere mere end blot rugbrød til danskerne. Derfor blev også hvedebrød en del af sortimentet – specielt de luftige boller – som før omtalte Henrik Lykkegaard senere skulle reklamere for. Kohbergs brød satte sig fast på danskernes nethinde, og tiden var inde til at tage det næste skridt i virksomhedens udvikling og for første gang bevæge sig væk fra det sønderjyske.

Største danskejede bageri

Udviklingen resulterede i, at Kohberg etablerede sig i både Haderslev og Taastrup, så man nu ikke længere kun havde den lokale forankring. De store bagerier i de forskellige byer medvirkede til at øge sortimentet yderligere, så det foruden rugbrød og hvedebrød også indbefattede kager og wienerbrød. Et tiltag, som fik endnu flere til at efterspørge virksomhedens forskellige typer af brød. Siden er det gået slag i slag, og i dag er virksomheden under navnet Kohberg Bakery Group A/S det største danskejede bageri.

Foruden det nye navn er der sidenhen også kommet nye ejere til. Men det bliver i familien. Det er således de to sønner, Jesper og Per Fogtmann, der styrer slagets gang i bageriet. Værdierne er dog de samme som altid. Først og fremmest den kompromisløse kvalitet, der blandt andet kommer til udtryk i smag og råvarer. Eksempelvis bliver der ikke anvendt stråforkortere og nedvisningsmidler til mel og kerner – det er derimod den rene vare. Samtidig har virksomheden en tydelig miljøbevidsthed, hvilket ses både i produktionen og eksempelvis emballage.

I årenes løb har disse værdier skabt succeser som Det har resulteret i populære rugbrødsvarianter som Herkules, Viking og Nyt Nordisk, men også en række af luftige boller og lækre kager.

I dag er det ikke Henrik Lykkegaard, der skal sørge for, at danskerne fortsat køber Kohberg. Det er derimod dukkerne ”Mester” og ”Anton”, der reklamerer for de nye produkter.

Leave A Reply

Your email address will not be published.