Historien om det populære bordfodboldbord

0

Det berømte bordfodboldbord er for længst gået hen og blevet populært for både store og små. Således kan bordet findes både i SFO’en og ungdomsklubben såvel som på arbejdspladsen.

Der er mange folk, som tager spillet for givet uden at tænke videre over, hvem der opfandt det og hvornår, samt hvordan spillet har udviklet sig gennem tiden. Dette er naturligvis ikke et must at vide, men hvis man virkelig går op i spillet og er en af de heldige, der kan spille det hver dag, så er baggrundsfacts altid sjove at kende til.

I denne artikel ser vi derfor nærmere på historien om bordfodboldbordet, og hvordan fodboldbordet og brugen af det har udviklet sig gennem tiden. Søger du en oversigt over borde til bordfodbold, så er en hjemmeside som Bordfodbolden.dk et godt sted at begynde.

Bordfodboldbordet spredte sig ud i verden

Der kan eksistere patenter på lignende bordspil helt tilbage fra 1880’erne og 90’erne, og det er muligt at spillet er blevet udviklet til brug som selskabsleg for de højere klasser. Bordet, som vi kender det i dag, blev udviklet i starten af 1920’erne med patent i 1923. Det var englænderen Harold Searles Thornton som ansøgte og modtog patent på sit bordfodboldbord.

Thornton var ivrig fodboldentusiast og han ønskede derfor at udvikle et spil, som kunne spilles hjemme i stuen. Det siges, at han fik inspiration til ideen, da han kiggede på sin æske med tændstikker. Han opdagede, at æsken kunne repræsentere en fodboldbane, og ved at lægge tændstikkerne på tværs af æsken kunne disse repræsentere fodboldstænger med spillere vedhæftet.

Bordfodboldbord fra italienske Garlando

Spillet var oprindeligt først blevet introduceret til USA af Harold Thornton’s onkel, som tog patent på det i USA i 1927, men dengang fik spillet ikke den popularitet, som det senere skulle få. Det var nemlig først i 1960’erne, at bordfodboldbordet blev genintroduceret i USA af den amerikanske soldat Lawrence Patterson. Han havde været udstationeret i Tyskland efter den anden verdenskrig, og opdagede her bordfodboldbordets fortrinligheder med sine soldaterkammerater.

Patterson bragte det første tyske bordfodboldbord til USA i 1962 og kaldte det ‘foosball’ inspireret af det tyske navn for fodbold. Derfra gik der ikke længe, før det første amerikanske fodboldbord blev fremstillet.

Bordfodbold blev med årene populært i Europa, og de første egentlige ligaer indenfor bordfodbold begyndte at skyde op i 1950’erne. Disse blev efterfulgt af den Europæiske Bordfodboldunion i 1976 og den Internationale Bordfodbold Føderation i 2002 (ITSF). Formålet med ITSF er at standardisere turneringer og regler foruden at udvikle kendskabet til bordfodbold, så spillet kan komme i betragtning som en egentlig sportsgren, og det derved kan komme til at indgå i de Olympiske Lege.

Forskellige typer af det populære bordfodboldbord

De fleste moderne fodboldborde bygger videre på Thornton’s idé og koncept. Siden det første patent på bordet blev taget for næsten 100 år siden, har bordet udviklet sig til fire hovedtyper af fodboldborde. Således skelner man i dag mellem franske bordfodboldborde, italienske borde, tyske borde og amerikanske borde. En meget populær bordtype i Danmark er de franske borde, så dem vil vi se nærmere på hér.

De let genkendelige franske bordfodboldborde er kendetegnet ved, at de kommer med spillebaner af linoleum. I forhold til spilleflader af træ og glas er linoleum et relativt blødt materiale, som giver større friktion mod bolden. På franske borde spilles typisk med korkbolde som absorberer mere af stødet end bolde af plastik. Disse to egenskaber betyder, at spil på franske borde er karakteriseret ved at være langsommere end på italienske borde, hvilket gør det muligt rigtigt at spille finesse-spil og udvikle sin teknik. Dette gør også, at de franske borde er ideelle all-round borde, som både den uøvede og øvede spiller vil kunne få megen glæde af.

Typisk kommer det franske bordfodboldbord med teleskopstænger, som har den fordel, at de ikke bliver stukket igennem et hul i bordets side, som på andre typer af borde. Det gør det franske fodboldspil populært blandt pædagoger og forældre, som så ikke skal bekymre sig om, at deres børn bliver stukket med en fodboldstang i et spil!

Leave A Reply

Your email address will not be published.