Spar på varmeregningen med en varmepumpe

Vil du gerne spare penge på varmeregningen? Så kan du med fordel anskaffe dig en varmepumpe. En varmepumpe er et apparat, der udnytter energien i luften eller jorden til eksempelvis at opvarme boligen. Foruden evnerne til at sprede varme har en varmepumpe også den store fordel, at den kan suge fugt til sig ved at trække varmeenergi ud af luften. Som om det ikke var nok kan en varmepumpe også være yderst behagelig på en hed sommerdag. Den kan nemlig også fungere som en aircondition, hvorfor man ofte ser sommerhuse, der er udstyret med en varmepumpe.

Hvordan virker en varmepumpe?

Umiddelbart kan en varmepumpe virke som en kompleks størrelse, men egentlig er det en ganske simpel, men effektiv teknologi, der ligger bag. En varmepumpe består i al sin enkelhed af en indedel og en udedel, der, som navnene antyder, skal installeres henholdsvis udenfor og indenfor. Udedelen indeholder en kompressor, der er i stand til at optage varmen fra den energi, der naturligt befinder sig i omgivelserne. Kompressoren opsamler og lagrer denne varme, som efterfølgende sendes videre til indedelen, der opvarmer luften i boligen. Du kan se et stort udvalg af varmepumper her.

Typer af varmepumper

Der findes tre forskellige typer af varmepumper, og valget afhænger af, hvilken type opvarmning man ønsker.

Jord-til-vand

En jord-til-vand varmepumpe indsamler energien fra jorden via nedgravede væskeholdige slanger. Varmen opfanges fra det øverste lag af jorden og overføres derefter til husets varmeinstallation. En varmepumpe af den type er den mest effektive, men samtidig også den med de største omkostninger på grund af installationen og nedgravningen af slangerne.

Luft-til-vand

En luft-til-vand varmepumpe fungerer i princippet på samme måde som et jordvarmeanlæg, men i stedet for at indhente varmen fra jorden, sker det ved hjælp af luften. En luft-til-vand varmepumpe er ikke helt så effektiv som et jordvarmeanlæg, men til gengæld er den billigere og nemmere at installere.

Luft-til-luft

Den sidste type af varmepumper er en luft-til-luft varmepumpe, der fungerer som et omvendt køleskab ved at hive varmen ud af luften for derefter at sende det i cirkulation i boligen. Den type varmepumpe er ikke i stand til at fungere som eneste varmekilde i huset, men er effektiv i forhold til at opvarme den del af boligen, hvor indedelen er installeret.

Hvor meget kan man spare med en varmepumpe?

En varmepumpe er et godt valg både etisk og økonomisk. Etisk, fordi det er en miljøvenlig opvarmningsmetode og økonomisk, fordi der kan være rigtig mange penge at spare på varmeregningen. En varmepumpe har en effektfaktor på 4, hvilket betyder, at den generer 4 gange så meget strøm, som den bruger. Du kan således spare rigtig mange penge, hvis du udskifter dit olie- eller naturgasfyr med en varmepumpe, og har du elvarme vil besparelsen blive endnu større. Når du først har fået installeret din varmepumpe, kan du læne dig. Den er nemlig mere eller mindre selvkørende og kræver blot et årligt servicetjek. Samtidig kan du forvente, at din varmepumpe i gennemsnit har en levetid på 15 år.