Hvilken hunderace passer til dig?

0

For at finde den rigtige hunderace vil jeg anbefale dig at begynde med at se på de ti overordnede kategorier, som findes hos Dansk Kennel Klub:

1 – Hyrde og Kvæghunde (
2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde
3 – Terriere
4 – Gravhunde
5 – Spidshunde
6 – Drivende jagthunde og schweisshunde
7 – Stående jagthunde
8 – Apporterende jagthunde
9 – Selskabshunde
10 – Mynder

De ti kategorier indeholder hunderacer, som er forskellige, fordi de er blevet avlet til at kunne udføre bestemte arbejdsopgaver.

Fælles for de fleste er, at de kræver masser af motion og stimulation. De kan fx få motion gennem lange gå/løbeture, cykling eller leg. Men stimulation handler om at udfordre dem, sørge for, at de kommer til at bruge deres hjerner til noget. Her kommer fx hundetræning ind i billedet.

Hvis man vil vælge en hunderace, er det godt at studere de ti grupper grundigt. Fx er det ikke klogt at vælge en jagthunderace, hvis man er en doven type, som foretrækker at ligge på sofaen efter arbejde. På et tidspunkt vil du opdage, at hunden mangler noget. Og hvis den ikke aktiveres nok, kan den blive direkte destruktiv.

Alt andet lige vil gruppe 9, altså selskabshunde, være den letteste hund at have. Det betyder dog ikke, at man bare kan lade dem passe sig selv. De skal også have motion og stimulation for at kunne fungere.

Nogle foretrækker hyrdehunde. De er normalt lidt bedre til at holde sig til flokken, mens jagthunde hurtigt bliver optaget af vildtlugte og bevægelser. Hyrdehunden, som fx collien, siges at være lidt nemmere at træne, men der er dog store forskelle på individerne.

Er man glad for fysisk aktivitet og elsker vand, kan det være, at en labrador eller golden retriever er det rigtige. De hører til blandt de apporterende hunde, hvilket vil sige, at de er avlet til at hente ting deres deres ejer (jæger). De elsker vand. Hvis de præsenteres for vand i en tidlig alder, vil de blive fantastiske svømmere, ja, nogle kan endda dykke under vand.

De stående jagthunde er avlede til “at tage stand”, hvilket betyder, at de “stivner”, når de ser vildt (fx fasaner eller agerhøns). Når de på denne måde står helt stille foran fuglen, kan jægeren liste sig op imod den og være klar til skud mod fuglen.

Når man har en fornemmelse af, hvilken gruppe der egner sig bedste, kan man gå mere i dybden med enkelte racer. Her kan jeg anbefale en side om hunde. Læs mere hos Hundetips.dk: Liste med hunderacer

Leave A Reply

Your email address will not be published.