Hvad er genanvendt plast

plastaffald

Plastrester i naturens kredsløb er et produkt af vores forbrugsmønstre siden 1950’erne, hvor det nye materiale for alvor kom i brug. Med nutidens teknologi er genanvendt plast en værdifuld ressource, der samtidig kan mindske brugen af råolie til nye plastprodukter.

Hvert år ender otte millioner tons plastaffald i havene. Det konkluderede et studie fra University of Georgia, og det svarer til, at en lastbil med plastaffald tømmer et læs ud i havet hvert minut! Det er en enorm belastning for naturen, hvor plastaffald dukker op i maverne på havfugle, fisk og andre havdyr som for eksempel havskildpadder.

Du og jeg skal vælge genanvendt plast

I Danmark kommer den største del af plastaffald fra husholdningerne. Selv om også industrien, landbruget, byggebranchen med flere bidrager til affaldsbunken med plast, så er det altså hjemme hos dig og mig, at der er mest at hente ved en ændring i vaner og forbrug. Derfor er det også en fin idé, at vi som forbrugere er med til at formindske affaldsbjerget af plast ved at træffe nogle bevidste valg, når vi køber varer.

Uanset hvor plastaffaldet kommer fra, skal det igennem en sorteringsproces, før det kan bruges igen. Plast er et polymerprodukt, der består af byggesten af forskellige typer af monomer. Den rene plast består af en enkelt type monomer, og det er denne rene plast, der kan genanvendes. Derfor er det ikke alt det plast, du smider i din affaldsbeholder, der kan bruges til at producere nye produkter af. Men de øvrige typer af plast, du smider i sorteringsspanden, går til energiudnyttelse i stedet for kul og bidrager på den måde til produktion af varme. Så fortsæt endelig med at sortere al slags plast, så det bliver bedst muligt udnyttet og ikke havner i naturens kredsløb.

Nye produkter af genanvendt plast

For at nå frem til et materiale, der kan skabes nye produkter af, skal den rene genbrugsplast skæres i mindre stykker og smeltes, så det kan omdannes til plastgranulat. Herefter er det klar til at blive brugt igen til produkter som for eksempel bæredygtige mobilcases eller andet mobiltilbehør. Det er også ofte brugt til for eksempel smykker og ure, der kan være en daglig påmindelse om at træffe mere fornuftige forbrugsvalg.

Genanvendt plast skal være førstevalget

Det er ikke nok at udnytte affaldsplast til nye produkter, hvis vi samtidigt også fortsætter med at producere nye plastprodukter af råolie. I ”New Plastic Economy Initiative”, som blandt andre Ellen MacArthur Foundation står bag, er visionen af arbejde med tre centrale begreber: Eliminate, Innovate og Circulate. Vi skal altså gøre alt, vi kan, for at eliminere brugen af plast, og her er vores private forbrugsmønstre vigtige. Vi kan efterspørge produkter, der er lavet af eller pakket ind i genbrugsplast eller vænne os til bruge nogle helt andre materialer. I industrien og medicinalbranchen skal der arbejdes med innovation, så de får udviklet mere bæredygtige plasttyper, de steder hvor plastprodukter er nødvendige. Endelig skal både private forbrugere og producenter blive (endnu) bedre til at genanvende den plast, der allerede er i cirkulation.

Hvor kan du ændre dine vaner?

Vi bruger alle et væld af forskellige produkter i løbet af en dag, hvor vi har mulighed for at fravælge ny plast til fordel for genanvendt plast eller andre materialer. Din næste tandbørste kan være lavet af bambus, skærebrættet under dit morgenbrød kan også være lavet af bambus, og når du pakker din madpakke ind, kan du i stedet for plastfilm vælge at bruge bivokswraps eller en madkasse, du kan genbruge i det uendelige. Du kan genbruge et godt indkøbsnet i årevis, i stedet for at købe en ny plastpose i butikken hver dag. Prøv måske at gennemgå dit hverdagsforbrug og find selv situationer, hvor du har mulighed for at vælge anderledes. Se eventuelt hvilke mere bæredygtige materialer, vi med fordel kan bruge i stedet for nye plastprodukter.

	hvordan genbruger man plastik