Tømrere fortjener Mettes tidlige pension

Med Social Demokratiets nye udspil om tidligere pension til Bjarne og alle de andre hårdt arbejdende danskere, presser et spørgsmål sig på. Hvad med tømrerne?

Der har været et enormt fokus de seneste mange måneder om hvem der nu skulle være blandt den “heldig” gruppe af hårdarbejdende danskere der skulle få lov at gå på folkepension tidligere end resten af befolkningen. Den debat blev startet af Social Demokratiet der dengang brugte Bjarne som galionsfigur for deres nye kampagne målrettet nedslidte danskere, der på den måde skulle sikre dem valgsejren tilbage 2019.

Meget tid er nu gået, og med Covid-19 har vores hverdag taget en drastisk ændring, hvor ingen rigtig har kunne spå om hvad fremtiden bringer. Men nu er debatten altså blusset op igen, og spørgsmålet er stadig “hvem skal have ret til tidligere folkepension?”

Spørger du mig er svaret klokkeklart. Håndværkere og tømrer er den gruppe danskere der knokler fysisk hårdest, og det er netop det fysiske aspekt der har været grundlaget for at man overhoved valgte at nogle grupper skulle tidligere på pension.

Tømrere slider ryggen mere end nogen anden gruppe

Tømrere landet over slæber store træplader frem og tilbage på byggepladserne, som tømrer klatre du rundt på glatte tage, og du udfører tømrerarbejde i stillinger der slider enormt hårdt på ryggen. Forestil dig at sidde på et nyt tag, en mørk november morgen. Her sidder du og hamrer søm i et plankeværk. Det er koldt, og du sidder på alle fire i 3 meters højde, for at montere et tag, udelukkende ved hjælp af egen fysisk råstyrke, alt imens du prøver at holde balancen på det glatte tag.

Det giver sig selv at den type arbejde er virkelig skadeligt for ryggen, og når man som tømrer bliver sendt ud på arbejdsmarkedet i en alder af 15-16 år så er det klart at det vil skabe senfølger som vil følger dem resten af livet. Specielt hvis man nu skal hæve pensionsalderen i Danmark endnu en gang. Det siger sig selv at intet mennesker kan holde til at lave den type arbejde i 55 år, og netop derfor er det vigtigt at vi tager hånd om tømrerne, inden vi kommer til at skulle betale regning dobbelt op, fordi de skal have langt mere medicin, og længere sengetider på hospitalerne når de kommer op i alderen. Tømrere er naturligvis ikke de eneste danskere der knokler sig ned, men når debatten går på en sammenligning mellem fx. tømrere og SOSU’er så synes jeg altså at der er nogle objektive fysiske forhold vi bør se på. Og når de er fastsat, så tror jeg ikke der er nogen der stiller spørgsmål ved hvem der i virkeligheden er den gruppe arbejdende danskere der burde have førsteret til en tidligere pension.

Lad derfor dette være et opråb til vores statsminister om at gøre det rigtige, og få sendt vores hårdtarbejdende tømrere på den tidlige pension som de fortjener.