Sådan undgår du sprogfejl

Der findes mange forskellige sprogfejl i nutidens tekster. De forstyrrer læsningen og gør budskabet uklart. Heldigvis er der gode muligheder for at få hjælp.

På siden Designerverden.dk er nogle af de mest almindelige sprogfejl beskrevet. Hvis du klik på en fejltype, kommer du videre til en side som viser: 1) Teorien bag fejlen 2) Et par eksempler og 3) Nogle øvelser, som du kan prøve for at teste, om du har styr på sproget. Øvelserne er udarbejdet således, at du hurtigt kan se, om du har svaret rigtigt.

Siden er skrevet af en cand.mag. i dansk, så der er rigeligt med uddannelse og erfaring bag.

Lige nu gennemgår siden klassiske fejl såsom manglende nutids-r, ligge/lægge-problemer og mange andre. Siden er dog hele tiden i udvikling, og således kan du regne med, at der kommer nye fejltyper til med tiden.

Designmæssigt er siden holdt helt enkelt. Forsiden viser de typiske fejl i bokse, og hver underside viser, hvordan man undgår dem. Det er en side, som er relevant for dem, som bøvler med fejlene, og som ikke vil betale for korrekturlæsning. I mange tilfælde vil du kunne undgå fejl – i hvert fald de mest graverende.

Der er også sørget for, at siden fungerer på andre platforme som fx telefoner og tablets. Desuden er den tjekket på Google Page Speed. Det betyder, at siden loader meget hurtigt. Faktisk har den fået næsten topscore på denne måling.

Hvis du supplerer gennemgangen med Words stavekontrol, vil det måske næsten blive unødvendigt at få andre – fx korrekturlæsere – til at tjekke det.

Koster det noget at bruge siden?

Nej, siden er 100 % gratis, og i skrivende stund er der ingen reklamer. Dette kan dog ændre sig, men planen er, at siden skal være 100 % gratis. Du har også muligheder for at skrive til holdet bag siden, hvis du har spørgsmål. Det være sig spørgsmål angående det danske sprog, hjemmesiden eller noget helt tredje. Man kan roligt stille spørgsmål, for det er med til at forbedre side. Kun ved at kende til læserne kan siden forbedres og udvikles teknisk.

Kom gerne med forslag til nye features på siden.