Visdomstænder – hvorfor kaldes de det?

Visdomstænderne er de bageste tænder i over- og underkæben.
De bryder hos de fleste frem omkring 20 års alderen – nogle gange tidligere og nogle gange senere. Og hos nogen bryder de aldrig frem, men bliver liggende i kæbeknoglen.
Man mener at navnet ”visdomstænder” kommer sig af at man først får disse tænder, når man har nået en vis alder, hvor man så naturligt nok også har opnået et vist niveau af visdom.

Visdomstænderne har hos det moderne menneske ikke nogen særlig funktion, men er et levn fra fortidsmennesket, som havde meget større kæber end man har i dag, hvor evolutionen har gjort menneskets kæbe mindre, og derfor er der ikke ligeså meget plads til visdoomstænderne i kæben.

Der opstår ofte problemer med visdomstænder, eller med de tænder, der støder op til dem, fordi det kan blive sværere at holde både visdomstænderne og de tilstødende tænder rene, da de er vanskeligere at nå med tandbørsten. Derfor kan der opstå betændelsestilstande, som kan udvikle sig til paradontose, og i værste tilfælde kan de tilstødende tænder blive løse.

Af denne årsag anbefaler tandlæger ofte at man får fjernet sine visdomstænder.

Der er mange skrækhistorier om at få fjernet sine visdomstænder, og derfor er der mange, der vælger ikke at få dem fjernet, fordi de er bange for at det vil være ubehageligt , eller gøre ondt.

Hos Tandlægerne Friheden står vi klar til at hjælpe dig med eventuel tandlægeskræk.
Vi er meget opmærksomme på, at du som patient måske har det svært med at komme hos tandlægen af den ene eller anden årsag. Vi garanterer, at vi passer rigtig godt på dig og tager hensyn til dine behov. Alt vores personale forstår, hvor svært det kan være at have tandlægeskræk og vi vil gøre alt hvad vi kan, for at dit besøg her på klinikken bliver så behageligt som overhovedet muligt.

Betændelse omkring visdomstænderne
Har man først fået betændelse omkring visdomstænderne er det tit en smertefuld oplevelse, og betændelsen kan give følgende symptomer: synkebesvær, feber, nedsat gabeevne og dårlig ånde.

Har du flere af disse symptomer, bør du ringe og få en akut tid.

Fjernelse af visdomstænder bliver foretaget her på klinikken Tandlægerne Friheden, og bliver udført af tandlæge Sezai Demir, der har stor erfaring med at fjerne både komplicerede og mindre komplicerede visdomstænder.

For at finde ud af om der er problemer med dine visdomstænder, er det vigtigt at du går regelmæssigt til tandlægen.
Tandlægeforeningen anbefaler, at du går til tandlæge mindst én gang hvert andet år.