Nybyggeri: Disse 5 ting skal du huske, når du bygger nyt hus

Hvis du skal bygge nyt hus, er der mange faktorer, du skal være opmærksom på. Herunder finder du 5 ting, der er afgørende for, om dit nybyggeri bliver en succes.

Det er en stor beslutning at give sig i kast med at bygge nyt hus frem for at købe et, der allerede er opført. Der er mange beslutninger, som skal træffes, før det kan lade sig gøre, og det kræver i langt de fleste tilfælde en væsentligt større opsparing, uanset om du skal låne i banken eller ej.

Herunder får du en række ting, du skal overveje, før, under og efter du bygger nyt hus. Hvorvidt, byggeprocessen bliver en succes eller ej, afhænger af, hvor godt du har forberedt dig.

#1: Hvad må huset koste?

Det første, du skal overveje, er, hvor meget huset må koste. Du bør skabe et overblik over dit budget, så du kan fokusere på, hvor meget du kan bygge for. Du skal desuden huske at tage højde for udgifter til køb af grunden, tilslutning til el, varme og vand, attester, entreprisekontrakter, forsikringer og flytteomkostninger.

Herudover skal du vurdere, om du selv vil stå for at finde arkitekt, håndværkere, foretage statiske beregninger og lignende, eller om du vil hyre en totalentreprenør, der kan realisere dine boligdrømme på en nemmere måde. Statiske beregninger udføres af en konstruktionsingenør.

#2: Hvilken type hus vil du opføre?

Det næste, du skal gøre, er at overveje, hvordan dit kommende hus skal se ud. Først og fremmest er det en god idé at kigge på forskellige typehuse og plantegninger, da det kan hjælpe dig med at få gode idéer til dit nye hus.

Mange ønsker at sætte sit eget præg på huset, hvorfor flere vælger at bygge et arkitekttegnet hus. Det vil i de fleste tilfælde være mere besværligt end at vælge et typehus, selvom du også kan sætte dit eget præg på et typehus.

#3: Hvordan skal huset udformes?

Tag stilling til husets arkitektur. Det er en god idé at søge rundt på nettet efter forskellige måder, et hus kan udformes på, så du kan finde det, der indfrier dine drømme. Der findes mange forskellige husformer og byggestile, så det er vigtigt, at du er grundig, når du foretager din research.

#4: Hvilke materialer skal huset bygges i?

Ligegyldigt om du vælger et typehus eller et arkitekttegnet hus, har du mange valg, når det kommer til de materialer, huset skal bestå af. Hvis du vælger et typehus, vil du typisk have en række standardiserede valgmuligheder, som du skal tage stilling til.

Vælger du den arkitekttegnede løsning, er dine muligheder mere frie, men du kan typisk få hjælp til at træffe den rigtige beslutning, hvis du er på bar bund. Før byggeriet påbegyndes, skal du helst have en detaljeret liste over materiale. Den skal underskrives, så der ikke opstår uoverensstemmelser.

#5: Hvad med byggetilladelsen?

Før du begynder dit byggeri, skal du anmelde det til kommunen. Når du har en byggetilladelse, vil den udløbe efter ét år, hvorefter den vil være forældet. Det er derfor vigtigt, at du får startmeldt dit byggeri inden.

Vil du læse mere?

Læs mere om statiske beregninger her (Link til Kommunikationsforum.dk)