Bæredygtighed 2020: 5 gode råd

0

De seneste år er der kommet mere og mere fokus på emner som bæredygtighed, klima og miljø. Vi ser både disse emner blive taget op blandt verdens største politikere, mens også hjemme i vores egne hjem er klimadebatten kommet på dagsordenen. 

1) Undgå at bruge engangsservice

Plastik er noget af det, der belaster miljøet allermest. Derfor er det en god idé at overveje, hvor du kan spare på noget plastik. Det er nemlig noget vi alle sammen bruger rigtigt meget af. Hvad end det er hård plast som sodavandsflasker eller blød plast som f.eks. madfilm, så belaster det miljøet. Mange gange kan du finde gode alternativer. Du kan eksempelvis købe træbestik og paptallerkener af genbrugspapir, når du ellers ville have købt plastikservice. 

Måske kan du godt lide at købe en lækker kop kaffe på nogle af de mange forskellige kaffebarer eller på tanken om morgenen, før du tager på job. Det kan også være at er mere økonomisk anlagt og tager kaffen med hjemmefra. Uanset hvad, så er det en god idé at investere i en termokop, så du kan bruge den igen og igen. Hvad end det er til kaffen, der er brygget hjemme eller den, der er købt hos din lokale kaffebar. 

Derudover kan du investere i metalsugerør. De kommer som regel med en lille børste, så de er nemme og rengøre. Desuden kan de stort set alle sammen komme i opvaskemaskinen og så koster de ikke ret meget. 

2) Sørg for at affaldssortere 

Hvor opmærksom er du egentlig på affaldssortering, hvis du skal være helt ærlig? Ved blot at gøre få ting anderledes derhjemme, kan du være med til at sørge for store forandringer for miljøet. 

Alt afhængigt af, hvor du bor, og hvordan du bor, kan det være mere eller mindre let tilgængeligt at affaldssortere. Københavns kommune var nogle af de første til at indføre grønne skraldespande i alle hjem. De er til bioaffald, så her kan du putte alt dit madaffald i. Selvfølgelig efter, at du har forsøgt at undgå madspild – det er klart. 

Husk også at alle glad fra f.eks. rødbeder eller dijon-sennep er gode at gemme til opbevaring. Hvis du vil, kan du lave et helt diy-projekt ud af det og male dem med glasmaling i flotte farver, lave små lanterne eller blot bruge dem som madkasse til arbejdet. 

3) Skær ned på kødet 

En af de helt store klimasyndere er kødproduktionen. Du kan gøre en kæmpe forskel ved at skære ned på dit forbrug af kød. Måske vil du starte med blot at indføre en ugentlig kødfri dag. Det er en god måde at starte på og mange har måske allerede en kødfri dag uden helt at tænke over det. 

Det kan også være at du vil eksperimentere lidt mere og tør kaste dig ud i en kost, der er helt kødfri. Der findes flere forskellige typer af kostvaner, som udelukker kød. Hvis du er i tvivl, kan du læse artiklen vegetar vs veganer og bliver klogere på, hvad det vil sige at spise vegetarisk, at være pescetar eller at være veganer, hvor du helt undgår animalske produkter. 

4) Brug elkedlen, når du koger vand 

Når vi laver mad, har vi tit brug for at koge vand. Som regel, når vi laver mad, bruger vi komfuret til at koge vandet til f.eks. pasta. Men der er altså en del at spare, hvis du i stedet koger dit vand i en elkedel. Når du koger vand på komfuret, skal du nemlig både varme kogepladerne, gryden og vandet. Det tager længere tid, er dårligere for klimaet og så koster det også flere penge. 

Så hvorfor ikke koge vandet i din elkedel næste gang, når du både kan spare penge og tage et skridt i den rigtige retning for klimaet? 

5) Udnyt din brugte kaffegrums 

Kaffegrums er et produkt, der i den grad går til spilde. Hvis du har en stempelkande eller en kaffemaskine derhjemme, kan du helt sikkert nikke genkendende til at have smidt kaffegrums ud op til flere gange. 

Men det er guld værd at gemme dit kaffegrums. Det indeholder nemlig masser af næringsstoffer og kan bruges til flere forskellige ting. Hvad med at lave en lækker bodyscrub eller udnytte de mange næringsstoffer til at gøde dine planter derhjemme? Få opskrifter og læs mere om, hvordan du kan bruge kaffegrums her.  

Hvis du vil læse mere om bæredygtighed, grønnere vaner, sundhed og meget mere, så kig for Velverden.dk.

Leave A Reply

Your email address will not be published.