Hvornår bør jeg behandle mit træværk?

0

Sommeren er så småt ved at være ovre, og der går ikke langtid, før vi kan kalde sæsonen for efterår. Det betyder farvel til det gode sommervejr, som erstattes af mere blæsende og fugtige vejrforhold. Perioden er ikke én der er særlig god for dit træværk, og hvis du ikke har forberedt dig på vinterens hårdere vejr, så kan dit træværk ende med at tage skade. Undgår du at overfladebehandle dit træværk, så kan sol, fugt og regn nedbryde cellerne i træet, så det i værste tilfælde kan ende med at blive nedbrudt. Udover at beskytte træværket med naturens strabadser, så giver det samtidig et flot og æstetisk udseegne. Derfor anbefaler vi dig at give dig i kast med det nu – du kan stadig godt nå det 🙂

Optimale forhold til at træbehandle

Som nævnt så er vinterperioden ikke god for dit træværk, men det er heller ikke særlig godt til at træbehandle i. Om vinteren er der alt for meget fugt i luften, på grund af det kolde vejr. Den optimale luftfugtighed vil ligge et sted mellem 40% -80%, hvor alt udenfor de rammer er noget vi fraråder. Hvis du er i tvivl om hvor høj fugtigheden er, kan du tjekke det på f.eks. DMIs hjemmeside. Den optimale periode er derfor mellem slut april – september. Vælger du at beskytte dit træ i de køligere måneder, så skal du være opmærksom på, at luftfugtigheden kan svinge meget i løbet af døgnet. Det er derfor ikke sikkert det kan tørre om natten, hvis du har behandlet i løbet af dagen. Fugtigheden på træværket, er også noget du bør være opmærksom på. Den må ikke overstige 15%, og kan måles ved at bruge en fugtmåler til træ. Vi anbefaler at vente til der har været en hel uge uden regn, for at være helt sikker på træværket er modtagelig for behandling. Sørg også for at tjekke vejrudsigten for ugen forud, så du sikre dig at der ikke kommer regn, og at du kan arbejde i tørvejr.

Nu tænker du sikkert: Hvis vinteren ikke er god, så må sommeren vel være det? Her er svaret: Nej. I hvert fald ikke helt. Den Danske sommer kan godt gå hen og blive meget varm, og vi har også gode dage med masser af sol. Befinder dit træ sig i direkte sol, så vil din træbeskyttelse tørre for hurtigt, og ikke nå at trænge ordentligt ind. Sker det, så kan den ikke beskytte dit træværk, og du er ligeså forberedt på vinteren, som før du gik i gang. Du skal altså finde et tidspunkt på dagen, hvor træet der skal behandles, står i skygge og temperaturen ligger et sted mellem 10-25 grader.

Så for at opsummere, så bør du behandle dit træ:

  • I perioden slut april – September.
  • Når der er et sted mellem 40% – 80% luftfugtighed.
  • Når det har en fugtighed på maks. 15%.
  • Når der har været min. én uge uden regn – og ingen regn den kommende uge.
  • I skygge, og IKKE i direkte sol.
  • I en temperatur mellem 10-25 grader.

Vil du have en guide i hvad du skal bruge af beskyttelse til dit træ, og hvordan du forbereder og behandler, så se vores anden artikel.

Mangler du derimod diverse materialer, så du kan komme igang med at vedligeholde dit træværk, kan vi også hjælpe med det.

Leave A Reply

Your email address will not be published.