Trends i tiden – Bæredygtigt legetøj

0

Hvis der er noget der er moderne i disse dage, så er det at legetøj skal være bæredygtigt i den ene eller anden form. Vi har i dag set på forskellige typer legetøj og hvilke bæredygtighedsmærker de benytter.

Babyudstyr
Babyudstyr er en bred kategori, men her tages der udgangspunkt i det danske brand “Filibabba“, som i de senere år er kommet stærkt ud i den brede offentlighed med deres populære babyudstyr. Der er her tale om produkter som babynests, uroer og luftballoner.
Filibabba benytter sig af en GOTS certificering på sine produkter. GOTS er ifølge de nordamerikanske myndigheder det eneste økologiske miljømærke som gælder. GOTS er også bredt anderkendt i både Europa og Asien.
GOTS står for Global Organic Textile Standard og er altså et mærke, som primært bliver givet til textil produkter. Restriktionerne er stramme gennem hele forsyningskæden. Den dikterer blandt andet at PVC, nikkel og krm ikke er tilladt, ligeledes skal alle aktører have en miljøpolitik og phtalater og PVC er forbudt.

Legetøj
Når det gælder legetøj som plastik osv. er der ikke så mange labels som sådan, her er der mest tale om forskellige stoffer som vi helst ikke ønsker skal være en del af børns hverdag. Der kunne blandt andet være tale om Phtalater, Nikkel, krom og den frygtede PVC. Ligeledes er det fordelagtigt at der ikke er skadelige stoffer i den maling som der ofte bliver brugt på trælegetøj.
Generelt er det tiden værd lige at dufte til legetøjet når det bliver taget ud af posen, hvis det dufter kemisk eller parfumeret bør du lade det dampe af, enten udenfor eller i et bryggers. Gør forhandleren opmærksom på det, hvis duften varer ved – det er ikke ønsket at børn kommer i kontakt med legetøjet før det er dampet af.

CE mærket
CE mærket har et rigtig godt ry blandt danskerne – og det er der også god grund til. Det er værd at understrege at du under ingen omstændigheder bør købe legetøj til dit barn som ikke er mærket med CE. Således er CE mærket en idikator for overholdelse af EU lovgivningen for legetøj. Der er dog et “men” til ovenstående – der bliver nemlig ikke ført opsyn med CE mærket. Således kan du IKKE forvente at mærket garanterer at EUs legetøjsregler er overhold.

TÆNK har udgivet en fornuftig guide til legetøj – læs den her: https://kemi.taenk.dk/legetoej-kemi

Leave A Reply

Your email address will not be published.