Macbook oplader – Bør man købe en original eller en kompatibel?

Alle der har en Mac, Mabook eller iMac, er klar over at opladeren dertil er dyr. Så hvis ens oplader går i stykker eller man mister den, kan det blive en dyr affære. Derfor er der også et stort udvalg af kompatible opladere på markedet. Disse ofte til langt under Apples egne priser. I dette indlæg, redegører vi for hvad forskellen på en original og en kompatibel oplader er, hvad man bør være opmærksom på og til sidst, hvad der er den bedste løsning.

Hvad er en kompatibel mac oplader?

En kompatibel oplader, kan bedre beskrives som en uoriginal oplader. Apple har ikke selv produceret, hvorimod en tredjeparts-fabrik har stået for produktionen. Teknologien inde i opladeren, er stort set den samme. Dog kan der være forskelle på, hvilke elemeter der er inde i opladeren – og hvordan de bliver brugt.

Før i tiden havde kompatible opladere det med at gå i stykker relativt hurtigt. Kvaliteten af dem var ringe, og derfor findes der også eksempler på at de er brændt sammen. Enkelte købere har også oplevet af en kompatibel oplader direkte er eksploderet, fordi at elementerne der er brugt i opladeren ikke har kunnet holde til varmen.

Dette er dog langt fra tilfældet i dag, da de fleste fabrikker har udviklet opladere så gode at der næsten ingen forskel er på en original oplader og en kompatible mac opladere med usb-c som disse.

Prisen bør spille en stor rolle i overvejelserne

Apples egne opladere udbydes til nogle utroligt høje priser. De starter typisk fra 600kr, hvorimod at de nyere opladere, som deres oplader med usb c, kan koste helt op til 750kr. Bevares, ikke noget nyt syn at priserne er høje, hvis man har været Mac-bruger i lang tid. Men hvis man kommer fra andre pc mærket som Asus og Lenovo, kan man godt falde ned af stolen.

Studerende vil typisk skulle lægge penge til siden hver måned, for at kunne finansiere en oplader. Og særligt studenter har ofte svært brug for en oplader, da de arbejder ved computeren hele dagen med intensivt strømforbrug.

En kompatibel oplader til Mac, kan dog findes fra helt ned til 200kr. Disse sælges dog ofte ikke i fysiske butikker, men på nettet. Så er man i akut brug for en oplader, eksempelvis på eksamensdagen, skal man ud i butikken efter en original oplader. Mange netbutikker har dog dag-til-dag levering, så hvis man kan vente 24 timer er dette en mulighed.

Konklusion: Bør man vælge den originale eller den kompatible oplader?

Hver gang at Apple skifter deres oplader, som de gjorde fra Magsafe 1 til Magsafe 2 og i dag til USB-C, skal der udvikles en kompatibel oplader. Ofte vil de første opladere der udkommer have problemer. Måske er de langsommere eller holder i kortere tid. Men efter blot et enkelt år eller lignende, vil en kompatibel være på samme niveau som en original. Derfor anbefaler vi, at man vælger en kompatibel, hvis opladeren dertil har været på markedet i et stykke tid. Hvis ikke, er det desværre op med pengepungen, for at få den bedste løsning.