Derfor bør du gå til tandlægen regelmæssigt

Mange danskere udskyder sine behandlinger hos tandlægen på ubestemt tid. Nogle vælger sågar helt at ignorere tandlægens indkaldelser med forklaringer som ”jeg har alligevel ingen huller” eller ”mine tænder har det godt nok”.

Deri begår mange danskere en stor fejl, for der er nemlig flere gode grunde til at tage tandlægens indkaldelser alvorligt. Manglen på tandbehandling kan have tydelige og mærkbare konsekvenser på både den korte og den lange bane.

I det følgende opridser vi nogle af de gode grunde, der er til at få foretaget tandbehandling hos din tandlæge med rimelig jævne mellemrum.

Tandbehandlingen har en forebyggende virkning

Tandlægeforeningen anbefaler, at du går til tandlæge mindst én gang hvert andet år. Dette er et absolut minimum. Tandlægeforeningen opfordrer i øvrigt til rettidig omhu, så eventuelle sygdomme i mundhulen kan tages i opløbet.

Forebyggelse er et nøgleord, når man skal forklare, hvorfor det er vigtigt ikke at undervurdere betydningen af en tandbehandling. Tandbehandlingen tager for eksempel hånd om plak på tænderne, som kan føre til huller, hvis den ikke fjernes regelmæssigt. Typisk mærker du også først hullet i tanden, og de smerter, det forvolder, når skaden er sket. Her har tandlægen altså ekspertise som ingen andre, og den er værd at benytte sig af.

Desuden opstår mange tand- og mundsygdomme som følge af dårlig tandhygiejne, og det er der også råd at hente for hos din tandlæge, hvor rådgivning om tandpleje hører til jobbeskrivelsen.

Undgå tandsygdomme og spar penge

De to store tandsygdomme i dag er caries, huller i tænderne, og paradentose, som er sygdom i kæben omkring tænderne. Tandbehandlingen virker i høj grad forebyggende, når det kommer til lige netop de to sygdomme.

Hvis du har haft tand- eller mundsygdomme for nylig, bør du være ekstra opmærksom på din tandhygiejne og nok også få foretaget en tandbehandling eller to mere, end det bliver foreslået af Tandlægeforeningen.

Om end det i første omgang kan virke som spild af dyrebar tid og penge, så kan tandlægen og dennes behandlinger altså spare dig for nogle gevaldige regninger og efterveer.

Effektive tandbehandlinger til børn og voksne

Flere forskellige typer behandlinger benyttes af tandlægerne nu om dage. Ved et typisk tandeftersyn undersøges dine tænder for caries og paradentose. I nogle tilfælde tages der også røntgenbilleder af dine tænder.

Skulle der være huller, benytter tandlægen typisk lokalbedøvelse og et highspeed-bor til at udbedre skaderne. Til patienter, der lider af tandlægeskræk, bruger nogle tandlæger laser og en speciel gel, der kan opløse hullerne i tandvævet.

Hos voksne er der ofte behov for at fjerne tandsten for at undgå tandkødssygdomme. I disse tilfælde fjerner tandlægen de hårde belægninger på tænderne og hjælper måske vedkommende til en bedre børsteteknik, så han eller hun kommer omkring alle sine tænder.

Nogle børn får foretaget lakforseglinger for at gøre tandoverfladen glat og let at holde ren. Det er især på tyggefladen af nyligt frembrudte kindtænder, hvor overfladen godt kan have revner eller fordybninger, som er temmelig vanskelige at holde rene, at tandlægen kan finde på at gøre brug af denne metode.