Smarthomes er det nye sort

En amerikansk trend har ramt Danmark med 200 kilometer i timen og den kommer for altid til at ændre vores boliger. Trenden hedder smarthome, og ligesom en anden international trend, smartphones, der hurtigt spredte sig til Danmark og resten af verden, så er det en trend, som fundamentalt kommer til at ændre vores liv.

Smarthomes sætter den nye standard

Vi danskere har længe været blandt Europas trendsættere og med den nye mode kommer vi nok også til at blive en stærk first mover qua vores købekraft og interesse i at eje de sidste nye teknologier. Hvem husker fx ikke dengang den første iPod eller iPhone fra Apple kom frem. Alle måtte bare eje den og på rekordtid blev den en uundværlig ting for os danskere.

Med smarthomes bliver det nok ingen undtagelse. For nyligt rullede den amerikanske søgemaskinegigant Google deres smarthome kompatible Google Home ud i Danmark, og konkurrenterne Amazon Alexa, Apple Homekit, Homey med flere har også valgt at hoppe på smarthome bølgen, da de ser et enormt potentiale.

Det automatiserede hjem

Et smarthome er grundlæggende en bolig, hvor man har automatiseret store dele af styringen. Hjemmet styres typisk ved hjælp af en device som en af ovenstående, hvor særligt Google Home og Amazon Alexa er de mest kendte, men det kan ofte også styres ved hjælp af en app på din mobil telefon. Det giver dig derfor mulighed for eksempelvis at styre dit varme- og elforbrug, opnå en sund og behagelig luftkvalitet hele døgnet, sikre at dit wifi hele tiden fungerer optimalt eller at tyverisikre din bolig, så du ikke får besøg af uventede gæster, som stjæler dine værdier.

Teknologien bag

Et smarthome produkt er kendetegnet ved at det kommunikerer med din intelligente enhed eller app vha. radiofrekvenser som ZigBee og Z-Wave, som er kendetegnet ved at de er specifikt lavet til devices som opererer trådløst. Disse enheder fungerer mere stabilt end klassisk wifi, da de opererer på et mesh netværk og hver enhed, som fx en smart lyspære gentager signalet og dermed gør, at man kan afdække meget større områder.

Hvilke produkter er så smarte?

Der findes et væld af smartprodukter og kun fantasien sætter grænser.