Når elitesport og præstationsangst går hånd i hånd

0

Det er ikke atypisk, at man som sportsudøver kan opleve en angst omkring at skulle præstere. For nogle kan denne spænding, nervøsitet eller følelse af angst være med til at forbedre ens præstation – spændingen er nemlig med til at gøre én klar til at skulle yde sit bedste.

For andre kan angstfølelsen i stedet spænde ben. Nervøsiteten kan fx påvirke den energi, som man skal bruge til at præstere. Det kan også være, at man laver dårlige vurderinger, eller ikke præsterer så skarpt som til ens træning. Når præstationsangsten begynder at spænde ben på denne måde, kan den også være efterfulgt af bekymringer som: “Hvad nu hvis jeg fejler?”,  “Hvad vil andre tænke om mig, hvis jeg fejler?” og “Hvem er jeg som person, hvis jeg fejler?”

For mange som dyrker sport på et højt eller professionelt plan, bliver sporten en stor del af måden, man ser sig selv på. Sportspsykolog i Århus Kasper Høgh beskriver i blogindlægget Præstationsangst hos sportsfolk, musikere og andre performere, hvordan “Med kærligheden til det vi foretager os følger også truslen for at miste noget eller nogen vi har kært. Vi kan ikke både beskæftige os med noget der betyder alverden for os og forvente at det ikke ville gøre os urolige og nervøse at forestille os at vi skulle miste dette.”

Det er altså helt naturligt, at man kan opleve angst eller præstationsangst ift. at fejle, og at det kan gå hånd i hånd med den sportsgren, som man er dedikeret til.

Hvordan kan man få hjælp, hvis ens præstationsangst fylder for meget?
Hvordan kan må få hjælp, når man havner i en cirkel, hvor præstationsangsten er begyndt at påvirke ens niveau og den energi, som man skal præstere med? Kasper Høgh nævner en anden god pointe i sit blogindlæg. Han beskriver ift. angst, at man er nødt til at forholde sig til, hvad der er på spil i ens liv, når man oplever angsten tæt på. Hvis man bliver ved med at undgå angsten og skubbe den væk, så sker der ofte det, at angsten bliver større. Hvis man i stedet vil arbejde med at reducere ens angst, så er man nødt til at stoppe op og forholde sig til angsten.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.