Næsten dobbelt så mange akademikere i dag som for 12 år siden

0

Flere og flere danskere tager lange videregående uddannelser. Siden 2006 er der næsten sket en fordobling af antallet af danskere med lange videregående uddannelser, altså kandidat- og ph.d-grader.

I 2006 var det mere særligt at være akademiker, end det er i dag. Dengang havde 213.038 af danskerne en lang videregående uddannelse. Siden da er tallet blevet højere hvert eneste år, og i dag findes der hele 383.795 danskere med lange videregående uddannelser.

Den kontinuerlige stigning vidner om, at vi i Danmark prioriterer uddannelse højt, selvom man af og til kan få det modsatte indtryk, når man ser, hvordan mudderet ryger frem og tilbage i en politisk debat.

Det høje antal veluddannede er dog ikke uproblematisk, for på nuværende tidspunkt findes der visse brancher, hvor antallet af jobkandidater overgår antallet af job. Det kan for eksempel være kommunikationsbranchen. Det er ikke unormalt at modtage over 200 ansøgninger, hvis man slår et job op som kommunikationsmedarbejder i disse tider, hvilket selvsagt indikerer, at vi har et problem med overrepræsentation inden for denne branche.

Derfor har folketinget fremadrettet en vigtig opgave i at få reguleret studieoptaget for visse uddannelser, så vi ikke uddanner for mange inden for et område, hvor der ikke er nok arbejde.

Vi er ikke så mange veluddannede, som flertallet tror

DR2 satte sig i 2017 for at undersøge, hvorvidt danskernes forventning til antallet af højtuddannede stod mål med virkeligheden, og deres undersøgelse viste, at langt de fleste danskere overvurderer antallet af højtuddannede.

I undersøgelsen blev 1.001 repræsentativt udvalgte danskere i aldersgruppen 30-69 år spurgt om, hvor mange danskerne, de troede, havde en lang videregående uddannelse.

De fleste adspurgte gættede på 20 procent, og i gennemsnit blev der gættet på 23 procent, hvilket er væsentlig over det faktiske tal. I 2017 lå dette på 10,4 procent. I dag er procentsatsen lidt højere, men ikke i nærheden af de 23.

Fordel for de forretninger, der sigter efter højtuddannede

Der findes en række virksomheder, der direkte målretter deres produkter og ydelser mod eliten, og de nyder godt af den samfundsmæssige udvikling, som formentlig vil fortsætte de næste år.

Der findes for eksempel en række elitedating-sider, som får en større og større målgruppe hvert eneste år, og disse datingoperatører er langt fra alene.

Leave A Reply

Your email address will not be published.