Mangel på mørke kan gøre dig deprimeret

Man har længe vidst, at der er en sammenhæng mellem at få for lidt lys og sol og depressioner. De fleste har nok hørt om udtrykket en vinterdepression, og selvom udtrykket naturligvis bliver brugt i flæng, så er der noget om snakken. Hvis man ikke får sollys nok giver det nedsatte kognitive funktioner, hvilket blandt andet er noget som fornuft, sansninger og tænkning. Nedsættes disse har sindet sværere ved at forblive positivt, hvilket kan medføre depressioner.

Ser man ikke sollyset i lang tid, hvilket kan skyldes alt fra nattearbejde og til vinteren, hvor man møder på arbejde mens det stadig er mørkt, og når man har fri, er det mørkt igen. Denne mangel på sollys påvirker vores hormoner, eksempelvis søvnhormonet, hvilket betyder at vi er mere trætte om vinteren end som sommeren, og derfor har brug for mere søvn.

Lys kan have en lignende effekt

Ovenstående er det ikke meget nyt i, og man har i mange år været klar over, at der var en sammenhæng mellem mørke og mulige depressioner. Nyere forskning har dog vist, at der også kan være en sammenhæng mellem lys og depressioner – ikke lys generelt set men lys om natten. Kroppen er generelt indrettet til at være vågen om dagen om sove om natten, derfor forventer kroppen at det er mørkt når man skal sove, er det lyst kan det have en indvirkning på helbreddet. Det er altså vigtigt at have gode gardiner, der lukker helt af for lyset.

Et stort japansk studie har vist, at selv en lille smule lys i soveværelset kan være med til at pille ved vores indre biologiske ur, der styres dybt inde i hjernen. Det er altså meget muligt, at men slet ikke selv registere at man udsættes for lys om natten, men det betyder ikke, at kroppen ikke dybt inde opfatter det.

Det japanske studie viste en sammenhæng mellem lys om natten og depressioner – det er dog vigtigt at pointere at de japanske forskere tog udgangspunkt i patienter der var over 60 år, og altså ikke alle befolkningsgrupper.

Studiet kan derfor ikke kaldes for helt repræsentativt, ikke desto mindre viser alle undersøgelser dog, at mørke er bedst til søvn.