Byg en have i en kasse

Sådan får du din egen køkkenhave i en kasse

0

Konstruktion

For at konstruere en træramme til et have trådbur sættes fire stykker 25 x 50 mm lægter 100 cm lange sammen i kassefacon med to montageskruer i hvert hjørne. Derefter klippes og bukkes trådnettet eller -hegnet til buret, i den højde du vil have. Trådnettet hæftes til trærammen med 9 mm hæfteklammer, og hjørnerne bindes sammen med tråd eller kabelstrips, hvor det er nødvendigt.

Bruger du have trådnet med skarpe kanter, skal du måske dække de skarpe steder med gaffatape for at forhindre dig i at rive dig. Det gælder også hvor nettet er sat fast med hæfteklammer – mens du flytter buret. En anden måde er at fastgøre trådnettet på indersiden af rammen. Der er lidt mere arbejde med at sætte trådnettet fast på indersiden, men så er der ingen skarpe kanter, du kan rive dig på.

Hvis du har bygget nogle bure i forvejen – et eller to, der er 30 cm høje, nogle på 45 cm’s højde og et par på 100 cm. Så vil de være klar, når der er brug for dem i haven. Glem ikke, at de kan bruges som beskyttelse til dine afgrøder: om foråret mod kulde, katte og krager. Om sommeren kan de også beskytte din have mod sol, vind og regn. Om efteråret beskytter de mod fugle, frost og sne. De kan stables på jorden eller hænges på en væg i garagen eller på et stakit. Du kan også få en maler til at male dine kasser…

Beskyttelse til have afgrøderne

Materialet til overdækning af trådburene kan udskiftes alt efter sæson og vejr. Klar polyethylen eller fiberdug varmer jorden og beskytter planterne mod vind, kulde, sne, slud eller kraftig regn. Senere på sæsonen erstattes de med fintmaskede net, der holder insekter væk, men husk at sørge for ventilation og vanding.

Tøjklemmer og clips

Overdækningen kan let holdes på plads med tøjklemmer eller clips. Den kan være åben på flere sider af hensyn til luftcirkulationen, eller den kan være helt lukket. Husk at tænke på, om der bliver for varmt inde i buret. Det afhænger af årstiden og den mængde sollys, din have får. Når der er for megen sol i din have for de nye planter, lægger du bare et klæde over burets top. Har du flere nytilplantede kvadrater, kan du fastgøre stykker af skyggenet, som kun skygger lige over de nye planter, der har brug for det.

Kuppel

Det er meget let at konstruere en kuppel, hvis du har et stykke bøjeligt rør. Tænk på den som en ramme til et drivhus. Tidligt om foråret kan den overdækkes med klar plastic, sent på foråret med fintmasket net for at holde flyvende insekter ude, og om sommeren med skyggenet til de sarte unge planter. Du kan også beskytte efterårets afgrøder.

Overdækket tunnel

En anden PVC-ramme, der ser flot ud, er en overdækket tunnel. Den kræver lidt mere materiale, men giver god plads i højden til flere planter. Den er lettere at bruge, når du har overdækket rammen. Du skal bruge to 3 m lange PVC-rør, men de anbringes som buer i hver ende af kassen. Du skal også bruge et stykke 1 m langt rør, der skal fungere som støtte, så de to buer ikke falder sammen. Ved denne model kan rørene ikke bindes sammen, så du skal bore huller midt på buerne og i hver ende af støtten.

Med bolte og møtrikker eller kabelstrips forbinder du støtten med buerne, men brug bolte, der ikke river nettet i stykker. Du kan nu se, at formen er meget velegnet, når du løfter den ene side for at arbejde indenfor. Det er derfor let at lægge et tæppe over hele rammen på en kold nat. Hvis du ikke ønsker en helt så høj ramme – hvis du for eksempel kun vil dyrke salat. Så kan du korte PVC-rørene ned til 2 m, så du får en meget lavere tunnel. Læs her om, hvordan du bestiller en flytning af dine havekasser.

Leave A Reply

Your email address will not be published.