Eksamensangst er et stort problem for mange unge

​I dagens Danmark findes der rigtig mange unge, som lider af eksamensangst. Angsten gør det besværligt for de unge mennesker at opnå et ordentligt karaktergennemsnit og i værste fald at gennemføre drømmestudiet. Af samme årsag bliver det mere og mere udbredt at ty til hjælpemidler inden en forestående eksamen.

​Stort forbrug af præstationsfremmende midler

​Eksamensangsten går de unge så meget på, at et stort antal af studerende vælger at gøre brug af præstationsfremmende midler. Midlerne der taget i brug er i visse tilfælde ulovlige midler. Der er tale om forskellige midler, der tillader de studerende at præstere på et højere niveau, end de ville være i stand til uden midlet. Et sådan middel kan i manges øre lyde som den rene mirakelkur mod eksamensskræk. Der er dog store problemer forbundet med brugen af de ulovlige midler. Én ting er, at midlerne er ulovlige. Langt værre er det, at de unge bliver afhængige af dem. Ved at kunne præstere helt optimalt, stiger tallenekarakterbladet, og det giver blod på tanden. Som ordsproget så fint siger det, “mere vil have mere”. Den positive oplevelse ved brugen af midlet giver de unge lyst til at bruge det igen, for på ny at opnå topkarakterer ved de næstkommende eksamener. For nogle vil den positive effekt være så kraftig, at brugen af midlet øges. Således vil midlet blive anvendt ikke blot i eksamensperioder, men også i dagligdagen, for at klare siggodt som muligt på arbejdsplads, på læsesalen og i sociale sammenhænge. I længden vil midlerne dog have den modsatte effekt i det midlerne naturligvis er forbundet med en række bivirkninger.

​Find “de sunde” alternativer til at komme eksamensangst til livs

Der er rigtig meget man selv kan gøre for at slippe af med eksamensangsten. Der findes blandt andet en række helt grundlæggende råd, der kan hjælpe til en bedre eksamensoplevelse. Det anbeles først og fremmest at man i eksamensperioden og især natten op til eksamen dørger for at få nok søvn. Herudover kan det være en stor hjælp at spise sundt, at læse i kortere perioder ad gangen og at dyrke motion. Sørger man for at dyrke motion, husker man ganske enkelt bedre, hvad man har lært i løbet af dagen. Desuden er det altid en god idé at få frisk luft. Man bør derfor engang imellem holde en pause fra bøgerne og gå en tur.

​Slip af med eksamensangst med hjælp fra en professionel

Hvis “de sunde” alternative ikke hjælpereksamensskrækken, anbefales det at søge professionel hjælp. Der findes en lang række forskellige både større og mindre virksomheder, der beskæftiger sig med eksamensangst. De besidder en lang række værktøjer, der kan hjælpe angstplagede til at bevare kontrol og overblik i stressende situationer som eksempelvis eksamen. Man kan her få hjælp i trygge rammer. Der er desuden i mange tilfælde mulighed for gruppesessioner. Jo før man får styr på sin eksamensangst, jo bedre!