Hvilket trægulv skal man vælge?

Det er de færreste huse i dag, der ikke har trægulv som boligens underlag. Trægulvet har overtaget gulvtæppets tidligere dominans – dels fordi trægulvet gør boligen mere stilren, og fordi det er noget nemmere at vedligeholde, når der eksempelvis er børn i boligen. Men et trægulv er ikke bare et trægulv. Det fås i et hav af udgaver, der varierer i forhold til udformning, farve og materiale. Det kan være svært at vælge det rigtige trægulv, og derfor kan det være en fordel at aflægge et visit hos en gulvforhandler, der kan hjælpe dig med at finde lige præcis det gulv, der opfylder dine behov. Gulvforhandleren vil sandsynligvis præsentere dig for følgende gulvtyper:

Plankegulve

Et plankegulv er en eksklusiv gulvtype, der består af en enkelt bred planke. Hver eneste planke er unik, da det er naturens eget værk, og når de bliver sat sammen skaber det et stilrent og roligt look. Plankerne fås i forskellig bredde og tykkelse, og afhængig af temperament kan man vælge den træsort, der passer bedst til hjemmet.

Skibsplankegulv

I forlængelse af det klassiske plankegulv finder man skibsplanker. Forskellen på de to typer gulv er, at der i et skibsplankegulv er en elastisk gummifuge mellem plankerne, som skaber en anden dynamik i gulvet. Gummifugen er for det meste sort, men man kan også vælge en anden farve, såfremt gulvets træsort er i mørke nuancer.

Parketgulv

Et andet populært valg, når det kommer til trægulve, er et parketgulv. Et parketgulv er et slidstærkt gulv, der er sat sammen af to eller tre stave til et enkelte brædder. I forhold til et plankegulv er der mere spil og dynamik i et parketgulv, fordi det som sagt består af forskellige stave. Om man er til det rolige eller dynamiske look er i høj grad en smagssag.

Stavparket

Den sidste type af trægulve er stavparket. Stavparket består af individuelle stave, der kan lægges i forskellige mønstre – eksempelvis i de klassiske sildeben. Det giver et helt unikt og dynamisk look. Inden man vælger stavparket baseret på det smukke ydre, skal man lige have med i beregningen, at denne type gulv er et af de sværeste at lægge. Det skyldes, at stavparket skal fuldlimes til undergulvet. Det kræver enten, at man har hænderne skruet helt rigtigt på, eller at man får en professionel til at ordne det.

Uanset hvilket trægulv man vælger, er man sikker på at have et flot og langtidsholdbart gulv.