Horoskoper – fup eller fakta?

0

Astrologi og horoskoper der bygges på den astrologiske viden tiltrækker mange mennesker over alt i verden. Men er det en videnskab eller religion? Det er nødvendigt at kigge på astrologiens oprindelse og brug verden over, før man kan vurdere om horoskoper er fup eller fakta.

Er horoskoper fup eller fakta?

Lige siden der har gået mennesker på jorden, har man kigget op på himlen for at finde mening med livet, men astrologien som vi kender i dag tager sit udgangspunkt i Mellemøsten for mere end 5000 år siden. I Babylon, i Irak, skabte videnskabsmænd et kalendersystem for at måle hvornår vejret skiftede. Det havde betydning for blandt andet høsten.

På samme måde så man op til himlen, for at forudsige vejrforhold og politiske forandringer og skabte et andet kalender-lignende system, nemlig det astrologiske hjul, der også kaldes stjernetegnshjulet. Det blev inddelt i de 12 måneder og stjernetegn, som vi kender i dag. Omkring 400 år før Kristus havde de babylonske videnskabsmænd udviklet deres matematiske beregninger i en grad, hvor de kunne udregne og forudsige planeternes position på himlen. De begyndte at lave optegnelser over planeternes placering langt ud i fremtiden.

Astrologien blev benyttet ud over hele Mellemøsten, og i Egypten finder man de allerførste optegnelser over horoskoper i 100 år før Kristus.  Horoskoperne blev primært brugt til at vurdere politiske aktiviteter, men kunne også benyttes til mennesker. Brugen af astrologien i Mellemøsten var anerkendt og blev betragtet som en videnskab, der stod i modsætning til deres opfattelse af mystiske ting og magi.

På samme tid blev astrologien udviklet og brugt aktivt i Indien. I dag benytter politikere i Indien sig af astrologien til at forudsige blandt andet valgresultater. Astrologien er så integreret og respekteret i Indien, at det er muligt at tage en universitetsuddannelse i astrologi og opnå en doktorgrad. Andre videnskabsmænd i Indien har forsøgt at få regeringen i tale, således at astrologien ikke længere skulle betragtes som videnskab. Det blev afvist af retten i 2011, der udtalte at ”Astrologi er en anerkendt videnskab, der har været benyttet i mere end 4000 år.”

Diskussionen om astrologi er en videnskab eller ren fantasi deler vandene. I Indien er de helt klare i mælet; astrologien er en del af deres kultur og bliver anerkendt som videnskab, på trods af at man ikke har evidens for den. I den vestlige verden er det klart, at astrologi ikke betragtes som en videnskab. Placeringen af planeterne kan ikke diskuteres og er en del af astronomien, mens horoskoper og forudsigelser ud fra planeterne ikke kan bevises.

Nostradamus og hans forudsigelser – fup eller fakta?

Den franske apoteker og videnskabsmand Michel de Nostradame, der levede i 1503 til 1556 var dybt optaget af astronomi og astrologi. Han udgav en stor mængde forudsigelser, som uanset om man tror på brugen af astrologi, bliver betragtet som et imponerende værk. Hans bog Profetierne udkom i 1555 og er blevet trykt lige siden.

Forudsigelserne, som Nostradamus foretog, var baseret på astrologi og horoskoper og omfattede hændelser af mere bemærkelsesværdig karakter, så som jordskælv, krige, epidemier osv. Nostradamus sagde, at hans forudsigelser var gældende fra år 1555 til 3797. Hans forudsigelser læses og fortolkes stadig i dag. Blandt andet fortolkes det, at Nostradamus forudsagde Napoleons storhed og fald. Siden hen Hitlers komme og 2. verdenskrig. Eksperter i Nostradamus’ profetier mener også, at han forudsagde angrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

Nostradamus skrev sine profetier i rim. Det gjorde han for at sløre meningen med dem, for at undgå vrede fra den katolske kirke og andre, der mente at han var involveret i det okkulte. Derfor kan det være svært at vurdere, hvad det egentligt er, han skriver om i sine forudsigelser. Det kræver indgående kendskab til Nostradamus’ arbejde, at vurdere om det er fup eller fakta, og igen er eksperterne uenige. Nogle mener profetierne er klare, mens andre mener, at teksterne er så slørede, at de kan passe på hvad som helst.

Konklusion på om horoskoper er fup eller fakta

Astrologien er ikke en eksakt videnskab. Det er ikke muligt at bevise, om horoskoperne er korrekte eller ej.  Derimod kan man tage et kig på forudsigelserne, som f.eks. Nostradamus foretog og derfra selv vurdere, om man synes det giver mening.

Det er en personlig sag, om du ønsker at tro på horoskoperne. Men der er alligevel ingen tvivl om, at selv de mest indædte tvivlere af astrologien, kan nikke genkendende til fællestræk fra stjernetegnet.  Desuden er brugen af horoskoper blevet mere og mere udbredt, og det betragtes som helt acceptabelt at få lagt et horoskop, og at benytte sig af den viden du får fra det. Horoskopernes udbredelse hænger sammen med, at vi mennesker bliver tiltrukket af det mere mystiske. Det er både spændende, og noget vi ikke helt kan forholde os til. Der er ikke et skema eller en tabel, vi kan gå efter, for at se om det passer. Vi kan kun vurdere, om det passer på os.

Det personlige horoskop er en øjenåbner for mange, for det beskriver med chokerende nøjagtigt hvor du kommer fra – hvordan du har udviklet dig som mennesker i gennem din barndom. Om forudsigelserne for fremtiden holder stik – det er op til dig selv at finde ud af. Den britiske forfatter Arthur C. Clarke sagde meget morsomt engang ”Jeg tror ikke på astrologi – jeg er Skytte og vi er skeptiske!”.

Vil du læse mere om de forskellige former for astrologi, kan du på Horoskoper.nets side finde masser af spændende artikler. Desuden har du mulighed for at læse både dagens horoskop,  uge- måneds- og årshoroskoper. På siden kan også få lagt dit personlige horoskop af en af de mest talentfulde og erfarne astrologer i Danmark.

Leave A Reply

Your email address will not be published.