Hvilken rødvin skal man vælge til maden?

Der er ikke noget at sige til, at rigtig mange mennesker foretrækker et godt glas rødvin, når weekenden skydes i gang, eller når der bliver serveret et lækkert måltid mad. Rødvinen har så uendelig mange nuancer, og det varierer kraftigt i forhold til faktorer som alder, drue og produktionsland. Det kan være en jungle at finde rundt i vinens univers, men heldigvis kan du finde lækre vine på nettet, hvor det tydeligt beskrives, hvilken vin der er tale om. Du finder et stort udvalg af rødvine her.

Ægte vinkendere kan smage forskel på god og dårlig rødvin, mens det for de utrænede smagsløg kan være svære at definere en vin og dens individuelle kendetegn. Derfor er det heller ikke altid, at der nøje bliver tænkt over, hvilken vin der skal serveres til en bestemt slags mad. Vin er vel vin eller hvad? Nej, der er himmelvid forskel på rødvin, og man kan med fordel gøre sig umage med at sammensætte mad og vin. Det vil nemlig øge smagsoplevelsen i sin helhed. Men hvilken vin passer så til hvilken mad? Ligesom med vin generelt er det meget op til den personlige smag. Eksempelvis har man altid sagt, at man skal drikke rødvin til ost. Men for mange mennesker bliver rødvin for kraftig og foretrækker i stedet en lettere hvidvin.

Selvom man ikke decideret kan sætte i skema, hvilken vin man skal vælge til et bestemt måltid, så er der en række grundlæggende principper, som man med fordel kan tage med i udvælgelsen. Det er harmonien mellem vin og mad, der gør, at man vil huske smagsoplevelsen senere hen.

Vin til okse

Rigtig mange danskere nyder en saftig, rød bøf i ny og næ, og til sådan en fætter skal man have den rigtige type vin for at få smagsoplevelsen helt op at ringe. Folk har forskellige smagsløg, men generelt siger man, at en kraftig og intens rødvin går rigtig godt til grillet oksekød, da den giver kødet det helt rigtige modspil. Serverer man derimod en simreret med oksekød, kan man med fordel overveje en mere frisk vin, da retten ofte ledsages af en meget fyldig og smagfuld sauce.

Vin til lam

Folk kan være meget splittet, når det kommer til lam. For nogen er lam lig med en smag af uld – for andre er det lig med en utrolig smagsoplevelse. Når man skal sammensætte lam og vin er tilberedningen og ikke mindst krydringen utrolig vigtig. Herhjemme foretrækker vi eksempelvis en lammekølle krydret med hvidløg og rosmarin, og her kan man med fordel vælge en intens vin, der ligesom med oksekødet giver noget modspil. Laver man i stedet stærke indiske lammeretter fordres en mere let og frugtig vin.

Vin til fisk

Ligesom med ost og rødvin er det også den generelle opfattelse, at man skal drikke hvidvin til fisk. Hvidvinens syre og lethed spiller da også rigtig godt sammen med fisk, men der er bestemt ikke noget i vejen for at vælge rødvin, hvis man altså vælger den rigtige type. Specielt når det kommer til hvid fisk, der er yderst delikat, kræver det en let og frugtig vin med et lavt indhold af tanniner, der ikke dominerer fisken for meget. Serverer du mere kraftfulde fisk, der måske endda har været en tur med skindsiden nedad på en grill, så kan en lidt kraftigere vin sagtens gå an.